Велико Търново. 21-годишна родилка от Горна Оряховица почина след секцио. От пресцентъра на МБАЛ "Св. Иван Рилски“ уточняват, че младото момиче постъпва в лечебното заведение в железничарския град а без родова дейност, но с просрочен термин за раждане на 20 август в 10.00 часа. Дежурният екип я оставя в АГО отделението за наблюдение. При прегледа и направените изследвания на Д.С. не е установена патология. Младата жена е посещавала редовно женска консултация, като нейната бременност е била наблюдавана. След опити за стимулиране на родова дейност, които не дават резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио и насрочена дата за него.

"На 26 август, от 9:00 часа е извършено класическо цезарово сечение, като по време на операцията не е имало никакви усложнения за родилката и бебето Бебето се ражда в стабилно състояние и с нормални показатели. Един час след приключване на операцията, започва обилно кървене, като са предприети незабавно реанимационни мероприятия от екип от гинеколози и анестезиолози. Поради усложненото състояние на родилката, е взето решение тя да бъде транспортирана до МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ с реаномобил и реанимационен екип“, допълват още от горнооряховската болница.

21-годишната жена е приета в АГО на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в 13.00 часа на 26 август. От пресцентъра на областната болница поясняват, че са приели родилката в тежко общо състояние.

"След преценка на дежурния екип са започнати реанимационни мероприятия и е направена спешна операция за премахване на матката. След операцията пациентката е приведена в ОАРИЛ където реанимационните мероприятия продължават. Въпреки положените усилия, в 10:00 настъпва смъртта“, се казва още в официалното съобщение на лечебното заведение.

Екипите и на двете болници изказват съболезнования на близките на младата жена.