Ще има много ясна поколенческа разлика в начина, по който се възприема създаденото от изкуствения интелект. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Така например поколенията Z и Алфа са дигитално родени, живеят в тази среда, не помнят епохата преди "Гугъл" и търсенето на информация по класически начин. По думите й те приемат всичко, свързано с изкуствения интелект, много естествено.  

Според Мариана Тодорова е възможно трендът на връщане към спокойния природен свят без намеса на технологии да се превърне в ново културно, социално и дори политическо течение. "Първоначалните времена на хаос, безпорядък, стихийно навлизане на тези технологии във всички области вероятно ще се изчерпи и когато всички се отрезвим от това опиянение и тези ефекти, можем да ги дефинираме жанрово и да кажем: да, имат право на съществуване като всички останали, но нека да запазим и това културно наследство и тези подходи към изкуството, които сме имали вече стотици години", обясни тя.  

Коментара си тя направи по повод казаното от режисьора Тим Бъртън, че е силно обезпокоен след наблюдаван от него експеримент, при който изкуствен интелект претворява герои на Дисни и прави своя интерпретация и създава варианти на неговите герои. "Той казва, че е силно обезпокоен от това, което е видял, защото се е почувствал като онези автентични и незасегнати от човешката цивилизация племена, които когато биват заснемани с фотоапарат, смятат, че някой им краде душата", отбеляза Мариана Тодорова.