Критериите за даване на звезда "Мишлен“ са комплексни. Те са свързани с качеството на храната, презентацията на самата чиния, чистотата на заведението, бързото обслужване, приветливостта на персонала – абсолютно всеки един елемент е изключително важен, за да може да се спечели такава награда. Това каза ресторантьорът Искрен Илиев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Много малко ресторанти притежават отличие три звезди, тъй като те се печелят много трудно, но също така и се губят лесно, обясни той. "Когато един ресторант спечели такова отличие, за повечето ресторантьори е голям стрес, защото за да задържиш такова отличие, е голямо предизвикателство“, обясни Илиев. 

Според него България все още не е готова за ресторант "Мишлен“. "Имаме един такъв балкански манталитет, който ни пречи да надградим себе си. Във всеки един ресторант "Мишлен“ се готви с регионални продукти, докато при нас тази идея е още чужда и далечна. На второ място, чисто инфраструктурно нямаме възможност да посрещаме такива гости. България има уникални дадености за гастрономичен туризъм, но към момента не сме готови. Трябва да променим навиците си, ако щете и на хранене, и на виждания за ресторантите“, обясни ресторантьорът.  

Като друг проблем той посочи законодателството и регулациите в тази посока. Трябва да бъдат улеснени процедурите, по които местните производители пласират стоките си в съответните ресторанти. Рекламирането на страната ни като туристическа и кулинарна дестинация, която има какво да предложи, също е важно, допълни Искрен Илиев. 

"По незнайни причини обществото ни просто заклеймява ресторантьорската професия като нещо непрестижно. Трябва да се инвестира в създаването на специализирани училища за кадри в хотелиерския и ресторантьорски бранш“, каза още Илиев.