Понякога в рибовъдните стопанства имат проблеми с пеликаните, тъй като един пеликан изяжда около килограм риба дневно. Но като цяло не са видове, които могат да унищожат рибната продукция на някое стопанство. Това каза Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие“ в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Къдроглавият пеликан доскоро беше в списъка като световно застрашен вид, с най-висока степен на защита. Благодарение на природозащитните усилия статутът му беше свален, тъй като популацията се стабилизира, увеличи се“, обясни тя.

Обаче има други предизвикателства, свързани с оцеляването на птиците. "Най-голямата колония, която е на езерото Микри Преспа в Гърция, само преди няколко месеца беше под влиянието на птичи грип и голяма част от птиците загинаха. А у нас около Бургас много често има инциденти с далекопроводите и при лоши метеорологични условия птиците стават жертва“, даде пример Радостина Ценова, но хубавото е, че са големи симпатяги, много са атрактивни, добави тя.

Тя разкри, че пеликаните си имат режим, а бургазлии се шегуват, че са като часовник. "Почиват при нас на Атанасовско езеро, там се чувстват сигурни, изкарват вечерите, но сутрин отиват на езерото Вая, където се хранят. Всяка сутрин в 08.00 часа могат да се видят над жилищните блокове стройните редици на прелитащите между двете езера пеликани, а следобед към 16.00 часа се връщат обратно на Атанасовско езеро“, каза още Радостина Ценова.

"Ние като че ли сме свикнали с тях, но особено за западните туристи и бърдуочърите, които идват в България, са невероятна атракция, каквато са за нас примерно зебрите в Африка. Да видиш тези гиганти в естествена среда, не в зоопарк, е наистина много впечатляващо“, сподели Ценова.