Това споразумение е историческо, защото за първи път дава възможност на чуждестранна компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на Република Турция. Това каза президентът Радев по време на срещата с турския енергиен министър Фатих Дьонмаз, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Искам да изразя своето задоволство от факта, че само три седмици след моето посещение в Истанбул и принципната ми договорка с президента Ердоган за задълбочаване на нашите отношения в сферата на енергетиката, двете министерства на Турция и България, работейки изключително интензивно, успяхте да материализирате нашата политическа воля в конкретно споразумение. Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи път дава възможност на чуждестранна компания да получи достъп до терминалите за втечнен газ на република Турция и до вашата газопреносната система. И защото отваря нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество", заяви президентът.

Радев заяви, че с постигнатото споразумение се гарантират сигурността и възможността за реална диверсификация на природен газ не само между двете страни, но и за цяла Европа. 

"По време на пресконференцията с президента Ердоган споделих, че по силата на географското положение и възможнсотите на енергетиката на Турция и на България, нашите страни споделят обща отговорност не само за постигане на сигурност и диверсификация за енергийните доставки на нашите две страни, но също така и за нашите европейски партньори и съюзници. Днешното подписано споразумение е стъпка именно в тази посока и е израз на добрите приятелски отношения, добросъседство и доверие между нашите две страни", каза той.

Президентът изрази своето желание за това да бъде задълбочено сътрудничеството между двете страни, за да бъдат постигнати още по-големи цели в областта на енергетиката.

"Радвам се, че днес ще имаме възможността да обсъдим и следващите крачки в нашето сътрудничество, защото и България, и Турция имат не само важно постижения в сферата на енергетиката, но и гоелми амбиции за своето развитие в тази сфера. Ефектът и за нас, и за региона, и за Европа ще бъде още по-голям, ако продължаваме да обединяваме усилията за внедряване на нови системи, нови технологии - ВЕИ, производство на зелен водород, на зелена енергия, и нейният пренос към Европа заедно". каза още президентът.

Министърът на енергетиката на Република Турция каза, че очаква сътрудничеството между  двете страни да се задълбочи още повече през 2023 година. 

"Нашето желание е 2023 година да бъде година, в която сътрудничеството между нашите две страни да се задълбочи още повече и трябва да отблежим, че новата година започна много добре и доказателството е споразумението, което беше подписано днес от "Булгаргаз" и Botas. Днес проведохме среща и разговор с министър Христов по отношение на предприемането на конкретни стъпки в изпълнение на споразумението, което днес подписахме благодарение на вашата воля. По същия начин преди малко проведохме среща с министър-председателя и изразихме общи възгледни и мнения по почти всички въпроси. Надявам се, че отношенията между двете нис трани в областта на енергетиката ще се ускорят в най-скоро време", каза Дьонмаз.

Турският министър каза още, че страната му е готова да съдейства за доставки на природни ресурси.

"Както и вие се изразихте, в рамките на по-малко от месец, ние вече днес може да кажем, че жънем плодовете на това сътрудничество. В днешно време е невъзможно в условията на глобални кризи страните да преодоляват сами тези кризи, необходимо е сътрудничество. Вярвам, че това сътрудничество между България и Турция ще бъде и много добър пример и за страните от региона. Бих искал да кажа, че Турция предвид своето географско положение и предвид инфрструктурата, с която разполага, е готова да съдейства с доставките на източници било то от района на Каспийско море, Близкия изток и Източното средиземноморие. Естествено, тук има нужда и от нови проекти, за да може тези доставки да бъдат още по-големи и по-ефективни", каза още той.