Любопитството и авантюристичният ми дух ме отвеждат на невероятни места. Хората в Папуа Нова Гвинея са изключително добронамерени и приятелски настроени, а природата е изключителна. Това каза пътешественикът Андрей Едрев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Папуа Нова Гвинея е един от най-големите острови в света – Нова Гвинея. Намира се в Югоизточна Азия. Островът е разделен на две, като западната част влиза в състава на Индонезия. Между двете държави има една буферна гранична зона, разказа пътешественикът. Там има 917 племена, които говорят 700 различни езика.  

Пътуването му започва от Сингапур през Батам, Макасар до Ванимо. "Приключението започна с една непринудена среща с един възрастен господин на име Мойсей, който ни разказа, че преди 40 години като част от експедиция, в която са се опитвали да опишат и изнамерят всички племена в Папуа Нова Гвинея, са попаднали в изключително изолиран район, на около 3-4 км от индонезийската граница. Там те открили племе, което не познава желязото, няма никаква посуда за готвене, готвят с нагорещен камък. Той каза, че те били изключително агресивни и са ги нападнали“, разказа Андрей Едрев.  

Мойсей показва на карта къде приблизително се намира племето и така експедиция от 22 души се отправят на пътуване в търсене на племето уайнас уанда. "Самите местни жители не вярваха, че съществува такова племе. Около 8 часа пътувахме с кола и след това – около 2 дни през джунглата. Два дни през джунглата е изключително тежко, особено за неподготвени хора, без храна, без вода“, добави пътешественикът. 

Експедицията открива селото, но празно, тъй като обитателите му са напуснали бързо, когато са разбрали, че чужденците идват. "Предложих на всички да седнем в средата на отрито и просто да чакаме. Първо пристигнаха децата. Бях с един от най-награждаваните български фотографи – Светлин Йосифов, който започна да снима децата и да им показва снимките на телефон. Това създаде една приятелска атмосфера и мъжете и жените, които наблюдаваха, придобиха смелост и дойдоха. Мъжете от племето уайнас уанда дойдоха въоръжени с лъкове и щитове“, разказа Андрей Едрев.  

20 от членовете на експедицията са били местни жители и само двама – чужденци. Това според него е накарало хората от племето да им се доверят.  

Племето уайнас уанда живее изключително изолирано и създава семейства в рамките на общността. "Това води до изключително много малформации. Поради липса на каквато и да е хигиена те развиват гъбични инфекции. Това го споделихме с Министерството на културата там и с всички хора, с които разговаряхме“, разказа пътешественикът. 

Андрей Едрев отправи покана към всички, които проявяват интерес към екзотични пътешествия, в Клуба на пътешественика на 7 декември от 19.30 часа, където могат да чуят още истории от пътешествието му до Папуа Нова Гвинея.