Министерството на регионалното развитие и благоустройството обслужва единствено обществения интерес и прозрачното разходване на публични средства, съобщиха от пресцентъра.

МРРБ не оспорва резултатите от извършените до момента проверки на пътните настилки. Пробите, които са взети през последната година от участъци от автомагистралите "Хемус“, "Тракия“, "Марица“ и от Северната скоростна тангента, са единични.

Проверките, извършени по времето на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, са направени на обекти с изтекли гаранционни срокове. Единичните обследвания не са извършени по утвърдената методика на Института за пътища и мостове и сами по себе си не могат да се използват за генерални заключения за цялостното състояние на пътната настилка по съответните участъци. Докладите са предадени на прокуратурата.

Настоящите ръководства на МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" изготвят график за проверки по магистрали и скоростни пътища, които ще стартират до месец. Приоритетно ще се започне с обследване на пътни участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента. За повече оперативност и прецизност в работата ще се използват георадарни уреди и скенер за равнинност. При наличие на индикации за намалена дебелина на пътната конструкция ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, в т.ч. чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.