Политиците и военните трябва да застанат на висотата на задачите и да си понесат кръста в така създалата се ситуация след инвазията в Украйна. Това каза експертът по международна сигурност и геополитиката проф. Румен Кънчев в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“. Той направи аналогия между войната в Украйна и инвазията на СССР в Афганистан, която бе започната без особен геостратегически смисъл и която струваше прекалено скъпо, а като резултат доведе единствено до разпад на Съветския съюз.

По думите му голямата разлика в сегашната ситуация е, че зад Украйна стои цялата демократична машина на Запада с по-добрите и модерни оръжия, което изравнява донякъде силите, имайки предвид числеността на Руската армия.

"И възниква въпросът – трябва ли да се деморализира руското общество, трябва ли да се отделя толкова финансов ресурс за един предварително обречен край на тази война. За никого не е тайна, че така рекламираните руски оръжия, не са толкова добри, колкото се представяха от руснаците, това влияе, ако щете на бойния дух на воюващите, което не е в тяхна полза, разбира се. А що се отнася до това, че в територии където има военен конфликт големите сили тестват нови оръжия и Украйна сега е полигон за това, не бива да изненадва никой“, обясни проф. Кънчев.

"Черноморският регион се определя като регион от изключителна стратегическа значимост“, посочи той.

"Ако тенденцията на войната се запази, както до този момент, за Русия нещата не изглеждат добре и не знам тя дава ли си сметка, че Алиансът взе радикални решения на срещата на върха на НАТО в Мадрид, където Русия е определена вече, като основна заплаха за мира и сигурността в света и ще започне рязко подсилване на източния фланг и по-специално на черноморският регион, който се определя като регион от изключителна стратегическа значимост. Оценката на Конгреса на САЩ е още по-интересна, там се казва, че черноморският регион е зона на изключително напрежение и конфликтност. Оказва се, че регионът, който е от ключово значение за сигурността на целия ЕС и НАТО е черноморския и нашите управляващи занимаващи се с отбранително и военното дело трябва да помислят за оптимизирането на стратегията за национална сигурност и демократично развитие, като част от НАТО“, каза още проф. Кънчев.

И подчерта, че никой няма да търпи български политици или военни, ако се правят на неразбрали и се опитат да бойкотират тази отбранителна стратегия. "Това трябва да е много ясно за управляващите, които и да са те, дано не бъда разбран погрешно, но е време политиците и военните да застанат на висотата на задачите си и да понесат кръста в така създалата се ситуация след инвазията в Украйна.“

Според проф. Кънчев, ако темповете на войната са каквито до сега Русия върви към откъсване от целия високотехнологичен свят, затваря се все повече в себе си и е възможно да се превърне в азиатския пост на Китай, защото Китай пък все повече претендира за водеща икономическа сила в света.

На въпрос за инициативата "Три морета“ международният експерт отбеляза, че тя вече има различни функции, за наложителната бърза адаптация към новата реалност след руската инвазия и по всяка вероятност ще се превърне в стратегически феномен, финансиран допълнително, който ще се интегрира със стратегията за отбрана на черноморския регион.

Цоня Събчева