Нелогично е контролът на изборите да отиде в тези, срещу които хората излязоха на улицата. Това заяви проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност, в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус". 

"Аз разчитам така думите за изненада на министъра, че най-накрая тези хора ще бъдат вкарани в центъра на обществения интерес и вероятно ще се наложи на прокуратурата да се заеме с тях. Това са хора, които са свързани с пътищата, с тангентата, вероятно със случаите, свързани с парите, които Божков е дал като такса "Спокойствие“. Най-вероятно това ще се хора, които са свързани със строителството на т.нар. "Балкански поток“, който развърза ръцете на Путин да води война срещу Украйна. Т.е. според мен тук изненадата няма да е точно в хората, а в това, че тези хора най-накрая ще бъдат изправени пред правосъдието", коментира думите на министъра Иван Демерджиев, че част от водените досъдебни производства за корупция са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба и с европейски средства, но имена не спомена, само подметна, че може би ще има изненадани. 

"Самият факт, че в т.нар. втори списък "Магнитски“, който е допълнение към предния, са фиксирани известни лица, принадлежащи към различни политически сили, ни показва, че да – всъщност много хора са свързани с корупцията, тя не е чисто партийно откритие, а е свързана с тези, които имат власт да извършват корупционни сделки. Така че най-вероятно – да, няма да е една политическа сила, която е свързана с бъдещите разкрития, а широк спектър", подчерта проф. Радулов. 

"Всички тия събития и тези последващи един след друг, вече не знам колко на брой избори, са свързани с това, че хората излязоха на улицата срещу управлението на ГЕРБ под ръководството на Борисов и управлението на прокуратурата под ръководството на Гешев. И някак нелогично е и дори липса на добър вкус ще е тези, които искат да осигурят почтени избори, да дадат в ръцете на тези, срещу които хората излязоха на улицата, възможността да контролират изборите", смята той.

По думите му главният прокурор се държи като политик, а не като главен прокурор.

"И факт е, че такива неща, които се случиха – прословутите побои на хора на протестите, побоите и блудството на служители на МВР над млади хора и млади момичета, просто станаха христоматийни случаи за това как прокуратурата бави нещата и като че ли не иска да взима мерки по отношение на престъпления, които не просто са записани на видеолента, но имат десетки свидетели. Така че мисля, че доверието в главния прокурор е такова, че то, ако се осъществи такова взаимодействие, каквото казва служебният вътрешен министър, това би провалило доверието на хората в изборите", заяви той.  

Според него тези, които изготвят списъка "Магнитски“, въобще не ги интересува какво мисли главният прокурор на България и българската прокуратура, те са установили с всичките си инструменти, с които разполагат, че тези хора са извършил престъпления, че са свързани с гигантска корупция, и всъщност какви мерки ще се вземат в България е въпрос на това иска ли да се бори или не иска да се бори с корупцията.

"Пътят на България за борба с мигрантската криза е правилен, но за съжаление, този процес десетина години е сериозно неглижиран, парите, които са отделяни, са изчезнали в някакви черни дупки и сега, за съжаление, тепърва предстои да се търсят средства, да се установяват технологични системи, да се постигне това, което вече за повечето западни държави е правило или пример за това как трябва да изглежда границата – това, което ние наричаме "умна граница“. Не мога, просто не мога да кажа, че това ще стане скоро. По-скоро става дума за продължителен период да се прекъсне този мигрантски поток", каза той.