Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и на всички структури на министерството цялостна проверка на оперативната и налична информация за лицата в списъка "Магнитски“, съобщиха от МВР. 

Той уточни, че трябва да се прегледат всички производства, които са били водени и се водят към момента, данните трябва да бъдат обединени и анализирани. “С ДАНС сме във взаимодействие, за да може да се обменим информацията, с която разполагаме“ – уточни той.

Очакванията на вътрешния министър са да има и следващи списъци с български имена. "Поставил съм задачи този път нашите структури да действат в аванс и да имаме предварителна работа, напреднала, по отношение на потенциални лица, които могат да влязат в такъв списък“.

"Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре. Предстоят консултации, в които и аз се надявам да участвам, ще им помогнем, доколкото можем, но нуждата в Турция в момента е много по-остра - касае спасяването на човешки животи " – така министърът коментира решението трите генератора, осигурени за съпределните ни ГКПП с РСМ да бъдат пренасочени към южната ни съседка, която се бори с последствията от унищожителното земетресение.