Грипът не бива да бъде подценяван, особено за много малки деца и възрастни хора. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"През този сезон ни атакуват обичайните заподозрени – грипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус, към тях ще добавя SARS-CoV-2. Разбира се, има риновируси, аденовируси, има и обикновени коронавируси, които причиняват обичайни настинки. Връщаме се към нормалността. Съответно разпускайки мерките, е нормално вирусите да се завърнат. Всъщност те никога не са си отивали, просто ние сме ги държали на разстояние.

Тя обърна внимание, че хората сме живеели с голям брой вируси хиляди години и няма причина да не можем да продължим занапред. Проф. Александрова подчерта, че не трябва да бъдат подценявани, но не трябва да живеем в страх.

"Грипът по никакъв начин не бива да бъде подценяван и в никакъв случай не е някакво безобидно грипче. Особено за много малки деца, за възрастни хора и такива, които имат съпътстващи заболявания. При едно дете при всички случаи би могло да доведе до усложнения. Едно малко дете не е обременено с тези съпътстващи заболявания, с които е натоварен един човек на 65 години и повече. Това е причината, поради която в тези две крайни групи особено да се препоръчва категорично ваксина. Да, тя няма как да предотврати инфекцията на 100%, но дори човек да бъде инфектиран във всички случаи заболяването би протекло много по-леко“, изтъкна тя.

По думите й щетите от грипа стават ясни много след като приключи епидемията, защото могат да бъдат провокирани стари заболявания и да доведе до допълнителни усложнения.

"Все още не е приключила пандемията. В момента по данни на СЗО седмично около 10 хил. са смъртните случаи. По същото време миналата година са били 5 пъти повече, но дори и 10 хил. смъртни случаи, при едно заболяване, което би могло да бъде лекувани, те са твърде много“, коментира проф. Александрова.

Според нея, за да се предпазим са много важни проветряването, личната хигиена и колкото се може повече време на открито и избягване на стреса. Тя уточни, че е важно при прием на витамини да се консултираме с медицински специалист, но не трябва да разчитаме само на такава помощ, а е важно да се научим да живеем спокойно.

Габриела ГЕОРГИЕВА