Това, което се подписа с Македония, включително вчерашният т.нар. двустранен протокол, задължава българската дипломация и българските политици, както и българското гражданско общество да бъдат последователни в отстояването на тези позиции, които в крайна сметка в една сериозна степен са отразени в т.нар. "френско предложение“. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, председател на Фондация "Васил Левски“, в дневни блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ .

"Това, което виждаме от страна на лумпенизираната част от македонското политическо общество, ако мога така да го нарека, с толкова претенциозни думи, още веднъж ни връща към темата за Левски. Той не прави абсолютно никакви компромиси с нашето национално единство“, подчерта историкът.

"По време на следствието в т.нар. "извънредна комисия“ в София, той е казал, че прави комитети от една страна за да се освободи България от турското робство, от друга страна, за да не заграбят съседите нашите земи. И той там казва съвсем директно, че става дума за Гърция, за Сърбия, за Румъния и дори за Черна гора. Днес това за Черна гора може да ни звучи малко странно, но нашите етнически предели достигат до Черна гора – именно през Македония и през българското население в Косово, което тогава е било твърде сериозен фактор в тая част на Балканите. Така че той казва "За това да не загубим земята си“, обясни професорът.

Според него именно това трябва да бъде насока в мисленето на нашите политици. "Те трябва да се убедят още веднъж, че без история – тази вече малко обезценена фраза, но тя е изключително важна, че народ, който не познава миналото си, няма бъдеще. Ние сме народ, който цени миналото си. Достатъчно е да погледнем как Левски и неговите съратници гледат на историята, как те мечтаят за нашата славна някога държава и за нейното възстановяване“, добави той.



Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"