Спекулациите на тема "Славянска азбука“ не са от вчера. Те са част от една пропагандна война, която е  както за вътрешна употреба в страни като Русия, Република Северна Македония, донякъде Сърбия и Гърция, така и за атаки срещу България. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Науката е категорична: и глаголицата, и кирилицата са азбуки, създадени за българите и българските славяни във Византия. "Това ясно личи от всички съвременни житийни извори, посветени на Светите братя и на техните ученици“, посочи той.  

Кирил и Методий са създатели на българския литературен и богослужебен език. Свети Константин Кирил Философ с помощта на брат си създава т.нар. глаголица – оригинална писменост, използвана в България, а и в други страни, повече от два века, обясни историкът. "Налага се обаче кирилицата, която е създадена от техните ученици и българските интелектуалци в столицата Плиска и Велики Преслав. На практика източникът на кирилската азбука, която категорично трябва да бъде наречена "българска“ азбука, а не с абстрактното определение "славянска“, е интелектуалният кръг около княз Борис-Михаил, около цар Симеон Велики. Това ясно личи от надписа от скалния манастир при село Крепча близо до Опака, Поповско, откъдето има десетина кирилски надписа. Между тях е най-ранният датиран кирилски надпис от октомври 921 г.“, обясни проф. Павлов. 

Още през ХІХ славистиката нарича езика, кодифициран от братя Кирил и Методий, старобългарски език, посочи той. "Спорове няма, има спекулации“, допълни историкът.  

Нямаме ясна стратегия за отстояване на българската азбука, заяви Пламен Павлов. "Всичко е оставено като отговорност на българските учени, особено езиковедите. Трябва хората, които заемат високи политици в Министерство на културата, в образованието, да имат визионерски поглед за бъдещето. Ние я докарахме до там да вършим нещата ден за ден, което е в тотално противоречие с онова, което са мислели Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, княз Борис-Михаил, Симеон Велики, цар Петър, цар Самуил, които са били визионери и са виждали нещата в далечна перспектива“, подчерта проф. Павлов.