Къщата на Димитър Талев е сакрална. Това каза проф. Михаил Неделчев, историк и литературен критик. в предаването "България, Европа и Светът на фокус" по Радио "Фокус" във връзка с призива къщата на Димитър Талев да бъде съхранена с помощта на България. 

"Този призив го възприемам като нещо съвсем естествено и нормално и трябва задължително да бъде изпълнен от българската държава. Това е къщата, в която се е развивал родът на Глаушеви. Тя е 200-годишна, преди е била бейски конак , и слава Богу, че е запазена. Чудесно е, че макар че не е родственик, собственичката, тъй като нейното семейство закупува някъде през 20-те къщата,  свято я пази и има българско самосъзнание.Това е наистина българска къща във всяко едно отношение", каза проф. Неделчев.

Проф. Неделчев обясни, че къщата на Димитър Талев е символ на българската кауза и страната ни трябва да направи всички усилия, за да я съхрани. 

"Собственичката наистина много развълнувано приветства идеята да се съхрани тази къща и призова още един път да се направят всички възможни усилия къщата да бъде съхранена. Това трябва да бъде литературен музей на Димитър Талев, но не само литературен, той може да бъде с още много други функции, тъй като къщата е доста голяма, така, както я видях аз. Тя действително може да изпълнява много функции и е важно да бъде съхранена за българската кауза, за българската държава", каза още той.  

Историкът обясни, че директорът на Културния център в Скопие няма възможност да финансира реновацията на къщата. Той единствено може да уведоми държавните институции за необходимостта това да бъде напрвено. 

"Директорът няма никаква възможност да финансира реновацията, той може да предаде това послание до своите началници тук, в комитета, във всякакви комитети, в министерство и т.н. Но трябва да се поеме централна инициатива, която действително да осигури тези 100 000 евро, защото действително за тази огромна къща, а тя е наистина огромна, 100 000 евро са нищо", допълни проф. Неделчев.