"Има непремерено административно напрежение в Народния театър. Става дума за непремерени административни действия и изказвания, които за съжаление попадат в среда, която е много емоционално обвързана със своя живот, каквито са артистите. Те реагират на всякакво посегателство върху техния дух, свобода и творчество", каза в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" проф. Любомир Халачев, писател и режисьор, бивш ректор на НАТФИЗ по темата за истериите в държавата и защо те избиха в Народния театър.

"В този скандал най-много съжалявам, че артистите са разединени, защото на тях им предстои да живеят дълго и да работят заедно и е лошо да се карат по някакъв повод, който няма нищо общо с изкуството", допълни той.

Претенцията е към директора, но когато се управлява един процес, редът трябва да се спазва много сериозно. След като директорът е минал конкурс и е бил избран, на него трябва да му се гласува доверие да работи с този театър, а той да назначава хора, които реши. Ако някъде има нарушение на законите, тогава вече могат да се търсят някакви отговорности от този директор, става ясно от думите на Халачев.

"Директорът носи отговорност за театъра - както за художествената част на тази институция, така и за имотите и т.н. Не разбирам защо се вдига шум срещу един директор, който се опитва да направи нещо, без значение на какво е той директор", каза още режисьорът.

"Трябва да се научим да живеем със законите, които имаме. Ако в условието за назначаване на този ПР е определено, че той няма право по никакъв начин да афишира своите политически пристрастия, това е нарушение на трудовия договор и ние го освобождаваме. Ако такива изисквания няма, тогава ние нямаме право да имаме към него претенция", коментира Халачев случая с демонстрираните по време на последните избори политически пристрастия от страна на ПР специалиста от НТ "Иван Вазов" Велислава Кръстева.

"Мисля че не трябва да се фокусираме върху това какво е направила тази дама, с кого се е срещнала, ако тя не пречи на театъра и не нарушава неговите функции", каза още проф. Халачев и допълни: "Те могат да не я харесват, те могат да не харесват нейната работа, има начин да се оспорва нейната компетенция, нейната дейност и могат да направят разговор с директора, не и да се търси под вола теле".

"Не са прави колегите, които се опитват да разгарят този конфликт. 

Разделението, противопоставянето никога не може да бъде полезно. То не е полезно и за самото изкуство. То не черпи сили от сложната обстановка, в която се намира държавата. Единственото, което се получава, е агресия, насилие във всякакъв вид и хаос в държавното управление", каза още проф Халачев.

Цоня СЪБЧЕВА