От няколко месеца говоря, че пикът в нашата страна ще се забави и ще бъде във втората третина на февруари. Това информира проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община, пред дневния информационен блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Първите случаи на грип тази година били доказани от националния ни център през декември месец, като вече грипът има епидемично разпространение в страната, уточни професорът.

Кантарджиев смята, че тази година сме по-подготвени за грипната вълна, тъй като между 20-25 % от възрастните над 65 години са ваксинирани, а и търсенето на грипни ваксини е нараснало след популяризацията им. Най-сигурен начин за установяване на респираторна инфекция е лабораторно изследване, а ориентири за различаването на грипа от останалите вируси бил краткият инкубационен период.

"При грип няма такова нещо като бавен ход. При грипа връщаш се и обикновено можеш да кажеш часа, когато се е проявило заболяването. Изведнъж вдигаш температура, болки в мускули и стави, дразнене от светлината, болки в очните ябълки, непродуктивна суха кашлица гърлобол, обикновено без хрема. При грипа не е водещ симптом хремата и вдигането на температурата и в рамките на два часа се чувстваш разбит", пояснява проф. Кантарджиев.

От думите му става ясно, че обикновено респираторната инфекция отшумява до седмица при хората, при 25% от тях до две, заради рязкото намаляване на броя на тези инфекции през последните две години. В момента селектираните вируси дразнят хората по-дълго.Тези вируси се характеризират с кашлица, запушен нос и със секрети със зеленикав цвят от носа.

"Повече от три седмици протича лечението и трябва да се внимава, да се взимат предпазни мерки. Това са лекарства, които освобождават горните дихателни пътища, също така много е полезно да правят инхалации с вряща вода и много важно е човекът да прави така, че да не заразява другите", посъветва той.

По думите на проф. Кантарджиев към антибиотик трябва да прибягваме при възникнало бактериално усложнение с характерна промяна на кашлицата, болки в гръдния кош, затруднено дишане и зеленикави храчки от кашлица.