Днес от 15.00 часа в Централния военен клуб държавният глава Румен Радев ще участва в церемония по отличаване на младежите, постигнали златно и сребърно ниво в "Международната награда на херцога на Единбург – България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава, който е патрон на престижната международна награда у нас, ще приветства младежите и ще връчи почетните значки на отличените участници в златно и сребърно ниво на наградата.

Международната награда на херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностно развитие и постижения. В три нива – бронз, сребро и злато, млади хора на възраст от 14 до 24 г. си поставят стимулиращи цели, чието постигане допринася за тяхното личностно развитие и активно участие в общността, в която живеят.

Тържественото събитие насърчава и поощрява усилията, времето и постоянство, които младите хора инвестират в своето личностно развитие и тяхната инициативност, вдъхновение и отдаденост, които демонстрират в процеса към постигането на личните им цели в сферата на спорта, развиването на умения и доброволчеството.

По време на церемонията своите отличия ще получат възпитаниците на ЧСУ “Свети Георги", ПЧМГ, Britanica Park School и Американски колеж в София; СУ "Димитър Благоев", гр.Свищов; СУ "Кирил и Методи", гр. Карнобат и Частна гимназия "Екзюпери" - гр. Варна.

Сред завършилите участници е и Максим Иванов, който започва участието си в програмата през 2019 година. В направление Физическа активност избира да прекоси Атлантическия океан с гребна лодка, с помощта на своя баща. Това изискава подготовка, изграждане на плавателния съд, гребане за подобряване на физическата и психическата сила и навигация през открития океан.

За развиване на свое Умение в програмата Максим решава да издаде книга, в която да разкаже за преживяванията си в океана. Така започва историята на Neverest: гребна лод­ка, която Максим и баща му започват да сглобяват сами.

Максим постига и два рекорда на Гинес за: "Най-млад гребец, прекосил океана" и "Най-млад гребец в двойка, прекосил океан".

В доброволческата си дейност Максим избира да стане застъпник на кампания "Да на живота!", която подкрепя трансплантацията на органи след смъртта в България, като подкрепя каузата чрез медийни интервюта, телевизионни токшоута, радиопредавания, подкасти и събития на живо.

С повече от 60 годишен международен опит в разгръщането на личностния потенциал на младите хора, Наградата подкрепя развитието на индивидуалните интереси на учениците, чрез струкурирана

програма за неформално образование. Наградата ангажира младежи в гимназиална възраст в целенасочени дейности и придобиване на опит през преживяване, което насърчава ресоциализацията и активното им включване в гражданското общество.

Участието в програмата изгражда устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, които подпомагат академичното им развитие и резултати, както и повишават възможностите за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. Младежите, вдъхновени от личните си интереси, си поставят предизвикателни цели в четири основни направления: развиване на умения, активна физическа дейност, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен наставник, те постигат целите си, откривайки своята страст и място в света.

За да постигнат програмата, отличените на събитието младежите са посветили 1600 часа развивайки умения в различни сфери: алгебра, чужди езици, бродерия, оригами, кулинария, операторско майсторство.

В направление Физическа активност младите отделиха 1770 часа за да повишат физическата си издръжливост и бързината, чрез тичане, волейбол, фитнес, катерене, йога, хореография и др.

Участниците се включиха активно в продължение на 1590 часа в различни доброволчески инициативи като помагаха в грижите за деца, погрижиха се за бездомни животни, подкрепиха свои съученици в изучаването на различни предмети, включиха се в организацията на различни доброволчески кампании, подкрепиха работата в местни музеи и читалища и др.