Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Теми от дневния ред на двустранните отношения, присъединяването на България към Шенген, както и европейската перспектива пред Република Северна Македония, бяха сред акцентите на разговора.

Президентът Радев посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. Президентът Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.

Той проведе в Страсбург разговор и с председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, по време на който бяха обсъдени предизвикателствата пред ЕС и бъдещето на Европа.