Предстоящи събития в страната за 3 март, подготвени от редакторския екип на "Фокус":

***

София. 

От 11.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на Република България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. 

***

София. 

От 11.00 часа пред Паметника на незнайния войн министърът на отбраната Димитър Стоянов, заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествените прояви в чест на Националния празник 3 март.

***

София. 

От 11.30 часа премиерът ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. 

***

София. 

От 11:30 ч., пред Храм Паментник Александър Невски, Национално движение "Хан Кубрат" организира традиционното шествие с тъпани и гайди по случай националния празник Трети март. 

***

София. 

В 11.45 часа министър-председателят Донев ще отправи приветствие по случай Националния празник. Премиерът ще участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

***

София. 

От 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента. 

***

София. 

От 18.30 часа на площад "Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски. 

***

София. 

От 18.30 часа премиерът Гълъб Донев ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание“. 

***

Тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението и в с редица градове в страната:

***

Асеновград. 

От 10.30 паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата "Свети Димитър“, а след това на площад "Николай Хайтов“.

***

Белене.

От 9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във воините беленчани;

***  

Бургас.  

От 09.00 до 14.00 часа в БХГ "Петко Задгорски“ ще бъде представена изложба с живописни творби и рисунки на Владимир Димитров – Майстора. Входът е свободен. 

***  

Бургас.

От 09.00 часа ще започне авто-мото поход "Българовско шествие 3 март“ по маршрута: Морска гара – Бургас, по ул. "Булаир“, бул. "Демокрация“, бул. "Стефан Стамболов“, кв. "Ветрен", гр. Българово. Организатор е Пламен Карашев. 

***  

Бургас.

От 10.30 часа на пл. "Атанас Сиреков“ ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. 

***  

Бургас.

От 11.00 часа на пл. "Тройката“ предстои "Знамето на Свободата“ - художествена възстановка и Родолюбива група за пресъздаване на исторически събития – Бургас; Бургаски духов оркестър, Фанфарен оркестър и гвардейски отряд при ПГЕЕ "К. Фотинов“, Духов оркестър при НУМСИ "Проф. П. Владигеров“ и Фанфарен оркестър към Търговска гимназия - Бургас; ВГ "Морски песъчинки“, ДТА "Атанас Манчев“, ДФА "Трите пъти“, ДФТА "Радост“, ФТА "Никола Гинов“, ТС "Зорница", ДТА "Звездички“, ДТА "Лазур“. 

*** 

Бургас.

От 11.00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас, зала "Акад. Константин Петканов“, Театър "Пан“ представя "Весели небивалици" – детско шоу. 

***  

Бургас.

От 11.00 часа пред Руския паметник ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести и ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго. Венци и цветя ще бъдат поставени и пред паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов“ №15) и пред паметника на руския лазарет (Приморски парк). 

***  

Бургас.

От 12.00 часа на пл. "Тройката“ ще започне "В сърцето се ражда ТЯ – Свободата“. Участници в голямото бургаско хоро ще бъдат:  Оркестър "Жарава“ със солист – Александра Димитрова – Сашка и КБНХ "Чанове“, ФК "Лазур“, СНТ "Георгиев“, ШБГТ "Бургос“, ФТК "Пламък“, ФТК "Лукойл Нефтохимик“, ФТК "Бургас“, ТС "Златен пламък“, ФК "Гергьовче“, ФШ "Огин“, ТС "Бял Равнец“, ФТГ "Медено котле“, ТК "Миладина“, ШНТ "На хорото“, ТК "Генгер“, ТК "Чайка“, ФК "Цвете“, КБНТ "Аратлии“, ТК "Хоп и троп“, ТК "Крайморие“. 

***  

Бургас.

От 17.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде прожектиран документалният филм "Бойните маршове на България“ с режисьор проф. Любомир Халачев. 

***  

Бургас.

От 18.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас, в зала "Акад. Константин Петканов", ще има прожекция на документални филми за България: "Небето над хълма“ – сценарий и режисура: Надя Тодорова; "Книга за хората“ – сценарий и режисура: Владислав Лаков; "Непознати“ – сценарий и режисура: Камелия Петрова. 

***

Благоевград. 

От 10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински. 

***

Благоевград. 

От 11.00 ч. ще се отбележи националния празник пред паметника на Гоце Делчев;

***

Бургас.

От 10.00 ч. на площад "Атанас Сиреков“ ще се проведе програма, с която ще бъде отбелязано Освобождението.

***

Бяла Слатина. 

От 10.30 ч. на централния площад в града ще се отбележи националния празник Трети март. 

***

Варна. 

От 10.00 ч. – ритуали по поднасяне на венци и цветя в центъра на града. 

***

Варна.

От 19.30 ч. ще се проведе заря-проверка в морската столица. 

***

Велико Търново. 

От 10.30 ч. в центъра на града - тържества по повод 3 март. 

***

Враца.

От 10.30 ч. на централния площад ще се поднесат цветя и венци по повод празника. 

***

Добрич. 

От 10.00 ч. пред мемориален комплекс "Хан Аспарух“ ще се отбележи Трети март. 

***

Димитровград.

От 11.00 ч. на централния площад в града ще се отбележи празника. 

***

Елин Пелин. 

От 11.00 ч. на площад "Независимост“ ще се се проведат прояви, свързани с Освобождението на България. 

***

с. Жеравна. 

От 13.00 часа - празничната програма на музеите в село Жеравна. Тя ще се състои в Художествена галерия "Христо Тодоров“. 

***

Златоград. 

От 10:30 часа в Златоград ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника "Лобното място на Делю войвода“. След това оттам ще тръгне шествие, което ще премине през Паметната плоча на ген. Черевин, паметната плоча на загиналите във войните от община Златоград, паметника на независимостта на братя Родопски и паметника на Делю войвода на Централен площад. 

***

Карлово.

От 10.00 ч., площад "20-ти юли“, граждани и гости ще могат да присъстват на ритуалите по повод Трети март. 

***

Козлодуй. 

От 11.00 ч. на централния площад ще се отбележи Трети март. 

***

Котел.

От 11.00 часа  на площад "Възраждане“ ще се проведе тържествен ритуал по издигането на националното знаме на Република България, след което пред паметника на Георги Раковски ще се поднесат венци и цветя. В 11.20 часа е началният час на празничния концерт.

***

Котел.

От 13.00 часа във фоайето на експозиция "Котленски възрожденци“ ще бъде открита постерна изложба "145 години от Руско-турската война и Освобождението на България“.

***

Монтана.

От 11.00 ч. - тржествен ритуал по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя. 

***

Плевен.

От 11.00 ч. на площад "Възраждане" граждани и гости на града ще отбележат 3 март. 

***

Пловдив. 

От 13.30 ч. поднасяне на венци пред Паметника на опълченците в Централните гробища).

***

Пловдив. 

От 18:30 часа празникът ще бъде отбелязана тържествената заря-проверка на 3 март. 

***  

Поморие.  

От 17.30 часа в залата на НЧ "Светлина 1934“, гр. Ахелой – концерт на децата от група "Златна рибка“ при ДГ "Теменуга“ Ахелой.  

***  

Поморие.  

От 18.00 часа в салона на НЧ "Светлина 1939“, гр. Поморие – "145 години свободна България“ – концерт с участието на Детска театрална студия "Светулка“ с художествен ръководител Румяна Кралева; Певческа група "Тракийка“ с ръководител Дора Арбова – Мурджева, възпитаници на ДГ "Веселушко“ и Детска вокална група "Слънчев ритъм“ с музикален педагог Ради Джафарова – Петрова, ученици от ОУ "Христо Ботев“ и СУ "Иван Вазов“ – град Поморие. 

***

Разлог. 

От 18.00 ч. - пред паметника на Васил Левски ще се проврдат събития във връзка с празника;

***

Русе.

От 11.00 часа - пред Паметника на Свободата русенци ще отбележат празника Трети март. 

***

Сандански.

От 17.30 ч. - заря-проверка ще се проведе по повод Трети март. 

***

Свищов. 

От 11.00 ч.на площад "Алеко“  и на площад "Свобода“ от 11.30 ч. ще се проведат тържествата. 

***

Смолян. 

От 10.00 часа в храм “Св. Никола", кв. Устово ще има молебен за мир, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, Архиерейски наместник на Смолянската духовна околия и свещеници от Смолянската духовна околия. 

***

София.

От 10.30 часа - Празнично шествие от храм "Св. Никола" до пл. "Възраждане“ с църковните хоругви. 

*** 

Смолян. 

От 10.45 часа - Програма от сдружение "Родопски хайдути“. От 11:00 часа - Почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за Свобода на площад "Възраждане“ в кв. Устово.

Празнична програма с участие на състави от НЧ "Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян, кв. Устово. 

***

Пампорово. 

 

От 11:30 ч. от кулата "Снежанка“ започва Голямото ски спускане с народни носии, посветено на националния празник 3 март. Очаква се в 12:00 ч. шествието да акостира на плаца "Студенец“, където с почит ще бъде пуснат българския химн и ще бъде изслушан от всички присъстващи. След това всички ще се хванат на кръшно хоро.  

***

с. Широка лъка. 



От 11.00 часа – поднасяне на цветя пред паметниците в селото 

От 18:00 часа – празничен концерт с благотворителна цел на учениците от НУФИ "Широка лъка“ посветен на Трети март, който ще се проведе в залата на НУФИ.  

***

с. Момчиловци.  



От 9:30 часа – тържествено издигане на националното знаме на откритата сцена пред читалището и поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от селото 

От 9:00 часа – Литературно-музикална програма 

От 10:00 часа – поднасяне на цветя пред къщата на Вълчо Гайдаров 

***

Сливен.

От 11.00  часа  пред сградата на Съдебна палата ще стартира традиционната лекоатлетическа щафета "Освободител". Награждаването на участниците ще се състои на пл. "Хаджи Димитър“. Атрактивно шествие, с участието на мото група "Бензин А-95“, ще започне от парк "Юнак“ в 11.30 ч. Ще приключи на пл. "Хаджи Димитър“. От 12.30 ч. ще започнат изпълненията на гайдари от оркестър "101 каба гайди“. 

*** 

Сливен. 

От 19.00 ч. ще се проведе тържествена заря-проверка по повод 145-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 19.00  часа на площад "Хаджи Димитър“.

***

Созопол. 

От 10.00 ч. в центъра на града ще се отбележи Трети март.

***

град Шипка

От 10.00 часа в Храм–паметник "Рожедство Христово“ ще бъде отслужен Благодарствен молебен лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан.

***

Казанлък.

От 11.00 часа централния площад "Севтополис“ ще се състои празнично хоро.

***

връх Шипка

От 11.30 часа започва тържественото отбелязване на 145 години от Освобождението на България под връх Шипка.

***

връх Шипка

От 12.00 часа ще се извърши поклонението на връх Шипка и поднасянето на цветя пред Паметника на Свободата.

***

Стара Загора.

От 09.00 часа в Катедрален храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ ще се извърши молебен за България.

***

Стара Загора.

От 10.15 часа ще бъдат положени венци и цветя  на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник "Защитниците на Стара Загора“, Мавзолей– костница "19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

***

Стара Загора.

От 10.30 часа на площада пред Общината ще се проведе ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

                                                 

***

Стара Загора.

От 11.00 часа ще се проведе паметно шествие  "За свободата...  Да развеем българското знаме!“, с националния трибагреник до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора“.

***

Стара Загора.

От 11.45 часа ще се състои общоградско шествие "Пред падналите за България - поклон“. Финал на паметното шествие и издигане на националното знаме. Поднасяне на венци и цветя.

***

Стара Загора.

От 12.00 часа в Мемориален комплекс " Бранителите на Стара Загора“ ще се състои концерт на Петя Панева и ОФА "Загоре“.

***

Стара Загора.

От 16.00 часа пред Общината ще се проведе "ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ – общоградска инициатива на НЧ "Настроение -2017“  , с участието на Сестри Диневи.

***

Твърдица.

От 9.30 часа на пл. "Свобода“ започва  традиционният поход до връх "Кутра“. Концертът, посветен на 145-та годишнина от Освобождението на България, ще се проведе от 18.00 часа в голямата зала на НЧ "Св.Св. Кирил и Методий 1914“.

***

Твърдица.

От 19.30 часа на пл. "Свобода“ ще бъдат поднесени венци и цветя. Предвидена е и заря-проверка.

***

Търговище. 

От 10.30 ч. с отслужването на молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм "Св. Йоан Рилски“ започват различни прояви за Трети март. 

***

Търговище. 

От 11.15 ч. пред паметника в парка "Боровец“ ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата ни. 

***

Търговище. 

След 12.00 ч. на площада кметът д-р Дарин Димитров ще отправи поздрав към всички съграждани, ще се извие и празнично хоро.

***

Хасково.

От 11.00 ч. на централния площад в града ще се отбележи празника. 

***

Чепеларе. 

От 9:00 ч. от площад "Олимпийски“ ще тръгне шествие с възрожденски песни до Паметника на загиналите във войните Чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Честването продължава със слова и стихове в знак на признателност към загиналите за България.  

***

Чепеларе.



От 9:30 ч. ще бъде даден старт на поход до връх Мечи чал, организиран по гражданска инициатива за 23-ти път съвместно с  Фондация "Обществен фонд Чепеларе“ и Съюз за защита на Родопите.  

***

Чепеларе.

От 18:30 ч. на площад "Олимпийски“ ще има тържествената проверка-заря от представителни блокове на 101-ви Алпийски полк – град Смолян, наследник на 21-ви Средногорски полк и  Представителният духов оркестър на Сухопътни войски – град София.  

***

Черноморец. 

От 11.00 ч. ще започнат проявите по повод празничния ден. 

***

Чирпан.

От 10.30 ч. пред Паметника на освободителите ще бъде отбелязан Трети март. 

***

Шумен. 

От 19.00 ч на площад "Кристал“ - отбелязване на празника. 

***

Ямбол. 

От 10.00 ч. пред Общината ще бъде отбелязан празникът по повод годишнина от Освобождението на България. 

Други събития за деня: 

***

Пловдив. 

От 14:00 часа "Продължаваме Промяната – Демократична България" ще открие 

предизборната кампания площад Централен. 

***

Стара Загора. 

От 14.30 часа пред ТЕЦ "Марица Изток 3", село Ковачево, община Раднево, област Стара Загора - откриването на кампанията на коалиция "ЛЕВИЦАТА!".