Предстоящи събития в страната за петък - 21 април, подготвени от редакторския екип на "Фокус": 

***



София. 

От 09.30 часа президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на "Възраждане". 

***



София. 

От 11.00 часа Радев ще очаква представителите на парламентарната група на "Движение за права и свободи“. 

***

ГКПП "Кулата".

От 11.00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще инспектира ГКПП "Кулата".



***

София. 

От 9:30 часа Българската академия на науките ще отбележи по инициатива на Геологическия институт (ГИ-БАН) Световния ден на Земята. 

***

София. 

От 10.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ), проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, заедно със студентската общност от университета, ще дадат началото на инициатива за създаване на първия "Зелен остров“ в двора на университета.  

***

София. 

От 10.00 часа в сградата на КНСБ, залата на етаж 11, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ ще представят резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и Заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2023 г.  

***

София. 

От 10:30 часа в Гранд Хотел Милениум (зала "Нютон") представянето на практическо ръководство достъпа до европейско финансиране и последваща дискусия. 

***

София. 

От 11.00 часа в галерия "Средец“ на Министерството на културата ще се проведе пресконференция във връзка с проекта за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър - Стара Загора (ДКТ- Стара Загора). 

***

София. 

От 11:00 часа в Националния политехнически музей се проведе тематичен  семинар, посветен на Стойчо Каравелов - първият български инженер-металург, основоположник на минното дело у нас.    

***

София. 

От 12:00 до 12:30 часа японският посланик Н. Пр. Хироши Нарахира и директорът на Геологическия институт на БАН доц. Светослав Георгиев ще засадят японските вишни и ще направят приветствие по повод Световния ден на земята. Събитието ще се проведе пред сградата на Института. 

***

София. 

От 12:00 часа в хотел "Метрополитан" ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия дебют на MMA Bushido в Зала Универсиада. 

***

София. 

От 13.00 часа ще се проведат консултации с представители на парламентарната група на "БСП за България“. 

***

София. 

От 15.00 часа държавният глава приема за консултации представители на парламентарната група на "Има такъв народ“. 

***

София. 

От 16:00 часа, Клуб "Перото“, НДК, 10 години театрално-образователната програма за деца и техните семейства "Вкус и ценности“ на ЖАР ТЕАТЪР. 

***   

Бургас.  

От 13.30 часа в Конгресния център ще се проведе първият форум, посветен на дейността на ученическите съвети в Бургас.   

***   

с. Брястовец/ Бургас.   

От 18.30 часа в НЧ "Светлина - 1928" ще започне спектакълът "Концертът".   

***   

Бургас.   

От 10.00 до 18.00 часа в Културен център "Морско казино“ ще започне Национално състезание за млади инструменталисти "Музиката на Европа". Входът е свободен.   

***   

Бургас.   

От 19.00 часа в Драматичен театър "Адриана Будевска" ще започне "Училище за бащи“ от Жан Ануи. Постановка: Румен Велев.   

***   

Бургас.   

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне спектакълът "Петък вечер“. 

***

Варна. 

От 18:00 часа - откриване на изложба "По вълните IV‘‘ на Радостин Дамасков в Градската художествена галерия - Варна.  

***

Велико Търново.

От 10:30 часа на ВИП площадка "Звук и светлина" ще се проведе заключителна пресконференция по проект "Разширение на "Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов". Официалното откриване на обекта ще е от 11:30 часа.

***

Видин. 

От 11:00 ч. на площад "Бдинци“ се организира показ на военна техника, въоръжение и изпълнение на тактически действия. Видин ще бъде домакин на националната кампания "Бъди войник“, която се реализира със съдействието на Община Видин, Военно окръжие ІІ степен – Видин и Регионално управление на образованието. 

***

Русе. 

От 10.00 часа в сградата на Лаборатория "Здраве" ще се проведе пресконференция от ръководството на ЛКлуба на фона на събраните и разпределени кашони с продукти, след което ще бъдат доставени в училищата и в клуба на Съюза на слепите. 

*** 

Стара Загора.

От 17.00 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще бъде представена книгата с избрани стихотворения "Аз съм всичко, което след мен ще остане“ на Стойчо Маджарски (посмъртно).

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Зала "Байер“ "Четяща Стара Загора“ посреща майсторката на магическия реализъм Джен Карсън, автор на романа "Подпалвачите“.

***



Стара Загора.

От 19.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще гостува Драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян с постановката "Калуня – Каля“ от Георги Божинов.

***

Стара Загора.

От 19.30 часа в Куклен театър ще бъде представена постановката "Полетът на къртицата“ – текст Полина Христова.

***



Шумен. 

От 13.00 часа - отбелязване на 50 години от създаването на катедрата по биология в Шуменския университет в Аулата в Ректората.