Предстоящи събития в страната за петък, подготвени от редакторския екип на "Фокус": 

***

София. 

От 11.30 часа в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ в София президентът Румен Радев ще открие документалната изложба "80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. 

***

София. 

От 10:00 часа в Национален пресклуб БТА Институтът за пътна безопасност организира публична дискусия на тема "Мисия безопасни пътища“. 

***

София. 

От 10.30 часа пред храма "Света София“, където ще бъде отслужен молебен за мир, ще тръгне Походът на толерантността. В него ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, проф.д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом“, представители на дипломатически мисии, представители на еврейската общност, общественици и граждани.

***

София. 

От 10.30 часа в сградата на МВнР ще се състои редовен брифинг за медиите на заместник-министъра на външните работи и говорител Костадин Коджабашев.

*** 

София. 

От 11:00 ч. в местността Лесопарк "Побит камък“ (вход на Тунел №1) заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще направи инспекция на напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.  

***

София.

От 11:00 часа пред "Паметника на спасението“ в градина "Св. Климент Охридски“  ще започне възпоменателна церемония по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на евреите, загинали в нацистките лагери. 

***

София. 

От 11:00 ч., в Министерство на електронното управление, Мраморно фоайе (ул. Гурко 6), министърът на електронното управление Георги Тодоров и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще дадат съвместна пресконференция. 

*** 

София. 

От 12.15 часа държавният глава Румен Радев ще участва в церемония по поднасяне на венци пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до катедралата "Света София“. На церемонията ще присъстват представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на академичните среди, на еврейската общност и граждани. 

*** 

София. 

От 13:30 ч. в Прессклуба на БТА учредителите на Инициативния комитет за референдума срещу джендър идеологията в училищатата ще дадат пресконференция. 

***  

Бургас.  

От 10.30 часа в двора на СУ "Кирил и Методий" ще бъде дадено началото на кампанията "Спорт за всяко бургаско дете“.  

***  

Бургас.  

От 14.00 ч. в Аулата на Медицинския корпус на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще бъде открит форумът "Репродуктивно здраве".  

***  

Бургас.  

От 18.00 часа в Културен център "Морско казино“ ще започне концерт по повод 80-годишнината от спасението на българските евреи. Входът е свободен.  

***  

Бургас.  

От 18.00 часа в Дома на писателя Слави Томов ще представи книгата "C’est la vie" от Мариета Тонкова. Входът е свободен.  

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне "ONE NIGHT STAND" 2023. 

***

Варна. 

От 17.30 часа Музеят на нова история на Варна ще е домакин на събитието "Из тайните на вестникарския занаят с господин Амигов“.  

***

Видин. 

От 11:00 ч. - пресконференция за дейностите по проект "Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм“, финансиран по програма Interreg – IPA CBC Bulgaria - Serbia, който се изпълнява от Народно читалище "Съзнание-1928", село Кошава и Център за нематериално културно наследство "Корени" - Зайчар. 

***

Видин. 

От 11:00 часа в залата на Общински съвет – Видин ще се проведе обществено обсъждане на Предложение за планиране на потребностите на Община Видин от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет. 

***

Стара Загора. 

От 11.00 часа в катедралния храм "Св. Николай“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствен молебен по случай 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. След края му ще бъде прочетено Патриаршеското и Синодално послание във връзка с повода. 

*** 

Шумен. 

От 11.30 часа в зала № 9 на ет.3 в съдебната палата на представянето на указателен филм за съдебната палата и пресконференция със зам.-административния ръководител - зам.-председател на Апелативен съд - Варна – съдия Милен Славов и Административния ръководител – Председател на Окръжен съд гр. Шумен – съдия София Радославова, на която ще бъде даден кратък отчет за дейността на Окръжен и Районни съдилища от Шуменски съдебен окръг за 2022 г.