Предстоящи събития в страната за четвъртък - 4 май, подготвени от "Фокус":

***

София. 

От 09:00 часа ще се проведе Пленарно заседание в НС. 

***

София. 

От 10:00 часа, в парк "Гео Милев“, ще бъде направена първа копка на терена, върху който ще бъде изграден паметник на Георги Аспарухов – Гунди, в столичния район "Слатина“.

***

София. 

От 10:00 часа, в пресклуба на БТА, Български туристически съюз организира пресконференция във връзка с новата инициатива на съюза - обучения по планинарство за деца. 

***

София. 

От 10.00 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра “Испанистика" в Софийския университет ще проведат конференцията “Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 

***

София. 

От 10:30 часа на паркинга на НИМ председателят на СОС Георги Георгиев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов и общински съветници ще присъстват на пускането в експлоатация на още 6 автобуси по линиите, обслужващи планината Витоша. 

***

София. 

От 11:00 часа министър Весела Лечева ще награди медалистите от Европейското първенство по борба в Загреб, Хърватия, с почетни плакети на ММС, в залата на петия етаж в министерството. 

***

София. 

От 11:00 часа в хотел "Анел“ коалиция "ЛЕВИЦАТА!“ ще проведе дискусия "Местните власти в България – състояние и перспективи“. 

*** 

Гоце Делчев.

От 18.30 часа в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий“ в града държавният глава ще присъства на заупокойна молитва по повод 120 години от смъртта на Гоце Делчев, а по-късно ще проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия. 

***

Гоце Делчев.

От 20.00 часа на централния площад "Гоце Делчев“ президентът Румен Радев ще участва в заря-проверка, посветена на годишнината. 

*** 

Бургас. 

От 17.30 часа във фоайето на Бургаската опера ще бъде представена изложба, посветена на 50 г. "Софийски музикални седмици". 

*** 

Бургас. 

От 18.30 часа в конферентна зала "Акад. Константин Петканов“ на РБ "Пейо Яворов" журналистката Ирена Григорова ще представи книгата си "Скритото наследство на Балканите“. 

*** 

Бургас. 

От 19.00 часа в клуб "Модерен театър“ ще бъде прожектиран премиерно късометражният филм "Нежеланият късмет“ на 17-годишния Мартин Германов. 

*** 

Бургас. 

От 19.00 часа в Държавна опера – Бургас ще започне спектакълът "Дон Жуан". 

***

Русе. 

От 14:00 часа в Зала 2 на "Канев център" се открива "Национална конференция по проблемите на електротранспорта за обществен превоз с електробуси“. 

***

Смолян.  

От 10:00 до 16:00 часа в 101-ви алпийски полк – Смолян, ще се проведе Ден на отворените врати по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на българската армия. 

*** 

Смолян.  

От 10.00 часа в РДПБЗН –Смолян, ул. "Петър Берон“ №7 ще се проведе общинско и областно състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ Смолян – 2023 г. 

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в двора на Основно училище "Кольо Ганчев“ ще се проведе празник "Весел, зелен Гергьовден“, организиран от НЧ "Кольо Ганчев -1940“, Основно училище "Кольо Ганчев“ и Детска градина № 11 "Загоре“.

***

Стара Загора.

От 18.30 часа в Къща музей "Гео Милев“ ще се проведе среща с Пейчо Кънев и неговите книги "Излизане от тъмното“ и "Писма до Цветаева“. Представя Олга Клисурова и  СНЦ "Пътуващите книги“.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперен театър ще бъдат отбелязани 136 години от рождението на Христина Морфова с тържествен концерт на НУМСИ "Христина Морфова“ по случай патронния празник на училището.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще се състои театрално представление "Комедия за тенори“  на ДТ "Никола Вапцаров“ – Благоевград. Ще участват Асен Блатечки, Калин Врачански, Гринго-Богдан Григоров, Ива Кънева, Гергана Цакова, Йордан Ангелов, Мариана Бонева.