Предстоящи събития в страната за 9 март, подготвени от "Фокус": 

***

София. 

От 14.00 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни награди изтъкнати български учени.

***

София. 

От 10.00 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в откриването на международна конференция "Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“.

***

София. 

От 11.00 часа в централата на КНСБ, пл. "Македония" 1, конгресен център "Глобус", зала "Европа", КНСБ ще проведе дискусия с кандидат-депутати от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България".

***

София. 

От 11:00 ч. в галерия Сан Стефано (ул. "Сан Стефано“ 22) ще се проведе медийно събитие на тема "Бъбрекът страда тихо“, организирано от  от AstraZeneca България. 

***

София. 

От 12.00 ч. до 13.15 ч. в зала "Launchee“ (партер ЦУМ) Портал на пациента кани на дискусионно студио:  България е на трето  място по заболяемост от рак на маточната шийка (HPV) и на четвърто по смъртност в Европа. Създаване на двигател на промяната – КОАЛИЦИЯ HPV.

***

София. 

От 14.00 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І“ № 1, вход откъм Ларгото, ще се проведе брифинг във връзка с организирането и произвеждането на предстоящите предсрочни избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г. 

***

София. 

В 16.00 часа в 134 Средно училище "Димчо Дебелянов“ – ORT School вицепрезидентът ще участва в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Събитието ще се проведе пред стената на българските праведници на света.

***

София. 

От 16:00 ч. в зала “София" в Централата на БЧК (бул. “Джеймс Баучер" 76) -  отчетната сесия на Общото събрание на Столичната червенокръстка организация.

***

София. 

От 17.00 часа в зала 110К в нов учебен корпус "К“ на Университета за национално и световно стопанство ще се проведе публична лекция "Защо да избера съдийската професия?“   

***

София. 

В 18.00 часа в изложбена зала "Райко Алексиев“ Илияна Йотова ще присъства на откриването на изложба с творби на преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията е по повод 60-годишнината на факултета.

***

София. 

От 18:00 ч. Регионален исторически музей – София ще бъде домакин на изложбата "Еврейската улица – реконструкция“. 

***

София. 

От 18:00 часа, зала "Райко Алексиев“ на СБХ, откриване на изложба на преподавателите от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ и 60 години от създаването на факултета. 

***

София. 

В Музея на София ще бъде открита изложбата "Еврейската улица – реконструкция“, създадена със съдействието на Държавния културен институт при министъра на външните работи.

***

Благоевград. 

От 11:00 часа в зала "22-ри Септември" председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков свиква извънредно заседание.  

***

Бургас.  

От 12.30 часа в градското пространство "Толерантност" - между улиците "Александровска"  и "Богориди", ще се проведе възпоменателна церемония по повод 80 години от спасяването на българските евреи.  

***  

Бургас.  

От 14.00 и от 17.30 часа в Културен дом НХК ще започне "Алиса в огледалния свят“ – мюзикъл по романа на Луис Карол. Гостува Държавен куклен театър – Варна.  

***  

Бургас.  

От 17.00 часа в Културен център "Морско казино“ ще започне концерт, посветен на поета Тарас Шевченко.   

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Драматичен театър "Адриана Будевска" ще започне комедията "Ревност“.  

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Държавна опера – Бургас ще започне Симфоничен концерт с диригент Любомир Денев – син. 

***

Велико Търново.

Oт 10:30 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на коалиция "Заедно", на която водачът на листата за Великотърновски избирателен район Любомир Каримански ще представи кандидатите за изборите на 2 април и целите на коалицията.

***

Велико Търново.

От 12:00 часа в пресклуба на БТА ще бъдат представени участниците и програмата за 12-ия трабант фест-Велико Търново.

***

Видин. 

От 11:00 ч. в залата на Общински съвет – Видин ще се проведе обществено обсъждане на проект на Наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на града.

***

Добрич. 

От 15:00 часа в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Добрич ще се състои пресконференция на КП "БСП за България".

***

Кюстендил. 

На площад "Велбъжд“ от 11.00 часа премиерът Донев ще присъства на честването на годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и ще поднесе цветя на паметника на Димитър Пешев.

***

Кюстендил. 

В 11.30 часа министър-председателят ще се включи в тържественото шествие до къщата на Иван Момчилов, където ще поднесе цветя на паметната плоча.  

***

Смолян. 

От 11:00 ч. в сградата на ЮЦДП, Смолян, ул. "Полк. Дичо Петров 1А“, етаж 4 ще се проведе информационна среща по проект "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги на територията на Южноцентрално държавнo предприятие“ по приоритетна ос 3 "Натура 2000 и биоразнообразие" на ОП "Околна среда 2014-2020 г."

***

Стара Загора. 

От 12.30 часа, на кръстовището на бул. "Цар Симеон Велики“ и бул. "Крайречен“ (до магазин Билла), ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев и Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики, ще извършат съвместна инспекция на участъка. 

***

От 12.30 часа на кръстовището на бул. "Цар Симеон Велики“ и бул. "Крайречен“ ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев и Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики ще извършат съвместна инспекция на участъка.

***

Стара Загора. 

От 12.30 часа на кръстовището на бул. "Цар Симеон Велики“ и бул. "Крайречен“ ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев и Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики ще извършат съвместна инспекция на участъка.

***

Стара Загора.

От 14.00 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще бъде представена книгата за Константин Величков от Продрум Димов.