Предстоящи събития в страната за 9 май - вторник ("Фокус"):

***

София. 

От  9.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война. 

***



София. 



От 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. 

***

София. 

От 10:30 часа, в Дома на Европа, ще се проведе граждански диалог с комисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Темата на дискусията е "Образование и иновации – взаимодействия и предизвикателства“. 

***

София. 

От 18.00 часа в Национална галерия "Квадрат 500" ще бъде открита Нина Русева. АТЛАНТИДА (9 май – 20 август 2023).  

***   



Бургас.   

От 10.30 часа на площад "Толерантност" ще бъде открита приемна "Европейски мрежи в Бургас", съвместно с "Европа Директно"– Бургас.   

***   

Бургас.   

От 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се проведе флашмоб "Евро Одисея", организиран от ученици от ГПЧЕ "Васил Левски".   

***   

Бургас.   

В 12.00 часа на площад "Атанас Сиреков" ще звучат европейски произведения от репертоара на Бургаския духов оркестър.   

***   

Бургас.   

В 14.00 часа в Културен център "Морско казино“ децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие ще изложат претворена "Европа на белия лист“.   

***   

Бургас.  

от 16.00 часа в галерия "Ателие“ на "Магазия“ № 1, Пристанищен комплекс Бургас доц. д-р Захари Ганчев ще изнесе лекция в НХА-Филиал Бургас на тема: "Индустриалният дизайн днес“. 

***

Варна. 

От  10:00 часа в офиса на "Възраждане" партията ще проведе пресконференция. Темата на пресконференцията е "Състоянието на Аспарухов мост и належащите ремонти". 

***

Видин. 

От 10:30 до 12:00 часа, в заседателната си зала в град Видин, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе среща-дискусия на тема "Законодателна и финансова рамка на Интегрираните териториални инвестиции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 г.“

***

Казанлък.

В 17,30 часа от площад "Севтополис" и ще премине по улица "Ген. Скобелев". Мероприятието ще завърши в парк "Розариум" пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово и поднасяне на венци и цветя.

***

Стара Загора.

От 9 до 13 май в Регионален исторически музей ще се проведе Международна научна конференция "Античният мрамор, използван в древна Тракия и нейните околности“. Организатори НАИМ – БАН София, Археологически институт – Виена, със съдействието на Община Стара Загора.

***

Стара Загора.

От 13:00 часа в БТА Стара Загора ще се проведе пресконференция на "Възраждане" по повод проведено изслушване на Министъра на енергетиката за процеса на предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с Европейската комисия (ЕК) в частта енергетика и запазване на въглищните мощности. 

***

Стара Загора.

В 18.00 часа ще бъдат поднесени цветя и пред паметника на Съветския войн, а в 18.30 часа ще тръгне шествие на "Безсмъртния полк“ по маршрута от паметника на Съветския войн до радио Стара Загора и от радио Стара Загора по централната алея до Братската могила в парк "Пети октомври“.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще бъде открит технологичният фестивал ZARA TECH SPRING.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще гостува Драматичен театър – Ловеч с постановката "Седемте стола“ по романа на Иля  Илф  и Евгений Петров.