Предстоящи събития в страната за 6 май, подготвени от редакторския екип на Агенция "Фокус": 

*** 

София. 

От 10.00 часа на площад "Княз Александър“ I държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. 

***

София. 

От 10.00 часа на площад "Княз Александър I" председателят на Народното събрание Росен Желязков и народни представители ще присъстват на тържествения водосвет на знамената-светини и бойните знамена и на традиционния военен парад на представителните части на Българската армия.  

***

София. 

От 10.10 часа Мелнишкият епископ Герасим ще отслужи църковен ритуал, след което, около 10.30 часа, държавният глава ще произнесе слово. 

***

София. 

От 10.40 часа ще се проведе парадът на Въоръжените сили. 

***

София. 

От 10.00 до 17.00 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция. 

***

София. 

  

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди. 

***

София. 

От 12.30 часа държавният глава ще приветства на "Дондуков“ 2 младежи от  ученическия гвардейски отряд и ученическия гвардейски духов оркестър към Професионална гимназия "Иван Хаджиенов“ – Казанлък, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по туризъм "Д-р. Васил Берон“ - Велико Търново, СУ "Бачо Киро" - Павликени и СУ "Вичо Грънчаров“ - Горна Оряховица.

***   

Бургас.  

 

От 09.00 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий“ ще започне празнична света литургия в чест на Свети Великомъченик Георги.   

***   

Бургас.   

От 11.30 часа във Военен клуб – Бургас ще бъдат положени венци и цветя на Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.   

***   

Бургас.   

От 12.00 часа на Площад "Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от гарнизон Бургас отслужена от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и бургаското православно духовенство.   

***   

Бургас.   

От 12.30 часа на Площад "Тройката“ ще започне празничен фолклорен концерт с участието на: оркестър "Жарава“ в състав: Динко Палазов – кавал, Петко Янгьозов – гайда, Красимир Петков – акордеон, Желязко Ангелов – клавир, Николай Чапкънов – тъпан и гост-солист Александра Димитрова, ДФТА "Радост" и ФТА "Никола Гинов" с художествен ръководител Димитър Гинов.   

***   

Бургас.   

От 12.00 часа на откритата сцена в КТК "Ченгене скеле" ще се изявят малките таланти от школа "Сияние" с балет-майстор Габриела Стефанова към НЧ "Фар 1946".   

***

Варна. 

От 10.30 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий" представителни блокове с бойни знамена на военни формирования от Варненския гарнизон ще участват във военен ритуал "Водосвет и благославяне на бойните знамена".  Ще се даде начало на шествие. 

***

Варна. 

От 11.30 часа, след пристигане на шествието,  на "Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година" ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. 

 

***   

Поморие.   

От 09.00 часа в манастира "Свети Георги" ще бъде отслужена Света литургия по случай празника на Поморие – Гергьовден.   

***   

Поморие.   

От 11.00 ч. на открита сцена пред НЧ "Светлина 1939" предстои официалното откриване на празника с приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и от официалните гости.   

***   

От 11.30 часа пред НЧ "Светлина 1939"  ще бъде отправен празничен поздрав от хор "Симилис“ – гр. Лариса, Гърция и от Фолклорен ансамбъл "Странджа“.   

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Парк "Александър Стамболийски“ ще бъде отбелязан Гергьовден с фолклорен празник "Гергьовско веселие“, с участието на НЧ "Св. Климент Охридски 1858“.

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Куклен театър ще се състои куклен театър за деца "Забравеният рожден ден“ по Доналд Бисет.

***

Стара Загора.

От 11.30 часа на площада пред Общината ще се състои концерт на Общински духов оркестър.

***

Стара Загора./ с. Дълбоки.

От 10.30 часа в селото ще бъде отбелязан Гергьовден с празник, организиран от кметството и НЧ "Св. Развитие -1878“.  С участието на ОФА "Загоре“.

***

Стара Загора./ с. Могила.

От 12.00 часа в селото ще бъде отбелязан Гергьовден с празник, организиран от кметството и НЧ "Св. Климент Охридски – 1930“.

***

Стара Загора./ с. Маджерито

От 17.30 часа ще се състои празник на селото "Цветен зелен Гергьовден“, организиран от кметството и НЧ "Пробуда – 1928“.  С участието на Женска фолклорна група, Лазарска група към НЧ "Пробуда – 1928“, ДЮТС "Броеничка“.