Предстоящи събития в страната за четвъртък - 23 март,  подготвени от редакторския екип на "Фокус": 

***

Брюксел.  

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март в Брюксел. 

*** 

София. 

От 10.30 часа в сградата на МВнР ще се състои брифинг на заместник-министъра на външните работи и говорител Костадин Коджабашев, който ще представи актуална информация за работата на ведомството. Участие ще вземе също и председателят на Работна група "Избори“ в МВнР Иван Кондов. 

***

София. 

От 9:00ч., зала 19 - НО – бул."М.Д. Скобелев" 23, ще се проведе заседание по делото във връзка с протестите през 2020 г., когато две групи протестиращи счупиха стъклото на колата на майка с деца на бул. "Ситняково" до Румънското посолство. 

***

София. 

От 11.00 часа в Аула "Максима" на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“ зам.-министър Албена Чавдарова ще участва в среща за подобряване на експлоатацията на системата за антиплагиатство, която МОН организира с представители на Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL, които администрират платформата.

***

София. 

От 13.00 часа в Пресклуб България, Национален стадион "Васил Левски“, ще се проведе ареща-разговор за бъдещето на спорта в Р България, участие ще вземат проф. Даниела Дашева, инж. Христо Стоянов, доктор Кандидат депутати от листата на ПП "Български възход“. 

***

Драгоман. 

От 11:00 часа, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще инспектира напредъка в строителството на участъка между ГКПП "Калотина“ и Драгоман на автомагистрала "Европа“.

***

София. 

От 14.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери ул. "Филип Кутев“, която се изгражда в участъка между ул. "Атанас Дуков“ и ул. "Сребърна“, съобщиха от Столичната община. 

***

София. 

От 11.00 часа в София, зала "Опал" на хотел "Рамада“, "Надежда и домове за децата – клон България“ организират Регионалната конференция "Единадесет години в подкрепа на децата и семействата“.

***

София. 

От 11:00 часа ще се проведе кръгла маса на тема "Приоритети за развитие на висшето образование в България“, която организира Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). 

***

София. 

От 11:00 часа в Клуба на българската авиация (Терминал 1, летище София) ще се проведе второто издание на "Училище за авиация“ - среща на ученици от 11 и 12 клас на Първа английска езикова гимназия с Марио Бакалов – пилотът, който през 2016 г. приземи най-големия пътнически самолет в света на летище София. 

***

София. 

От 14.00 часа ЦИК ще проведе брифинг във връзка с организирането и произвеждането на предстоящите предсрочни избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г. 

***

София. 

От 15.00 часа в Националния военноисторически музей официално ще бъде представена втора книга от поредицата "Българските генерали 1878 – 1946“, озаглавена "С дълг и отговорност“ с автори проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова. 

***

София. 

От 15:00 ч. в SOHO (ул. "Искър“ 4) ще се проведе семинар за журналисти на тема "Не подценявайте кожата – питайте специалиста. На фокус: псориазис и меланом“. 

***

Търговище. 

От 11.00 часа в зала № 4 на Съдебната палата ще се проведе общо събрание на съдиите от Окръжен съд – Търговище и районните съдилища от Търговище, Попово и Омуртаг. 

***

Благоевград. 

От 09:30 часа в зала "22-ри Септември" председателят на Общински съвет Радослав Тасков свиква извънредно заседание. 

***   

Бургас.   

От 11.00 часа в зала "Черноморие“ в Международния конгресен център министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще открие бизнес и инвестиционен форум за българо-турските икономически отношения, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа.

***   

Бургас.   

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне "Игра за двама“ – комедия от Иво Сиромахов.   

***   

Бургас.   

От 19.00 часа в Драматичен театър "Адриана Будевска" ще започне пиесата "Актрисата“ - юбилей на Аглика Бояджиева. 

***

Варна. 

От 19:00 ч. в Градската художествена галерия във Варна тържествено ще бъде открит Европейският музикален фестивал Варна 2023 с концерт на Български камерен оркестър – Добрич.

***

Добрич. 

От 10:00 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе“, Интерактивна зала е организирано "Довиждане, Букварче!“ - литературно утро с ученици  на СУ "Д. Талев“.

***     

Добрич. 

От 17:30 ч. в Художествената галерия ще бъде официално открита третата Национална изложба на българския комикс. Организатори са Художествена галерия – Добрич, Съюзът на българските художници и  Сдружение "Проект Дъга“ 

 

***     

Добрич. 

От 18:00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова“ е Пролетният клавирен концерт на ученици на Мария Ганева. 

***

Русе. 

От 18.00 часа в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум ще се състои презентация "Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“.