Предстоящи събития в страната за сряда - 10 май, подготвени от редакторския екип на "Фокус": 

*** 

София. 

От 09:00 часа ще се проведе Пленарно заседание. 

***

София. 

От 10:00 часа в Литературен клуб "Перото“ в НДК Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ) организира дискусионен форум "Демографската криза – причини, фактори, динамика“. Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. 

***

От 11.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери дейностите по почистване на реките, преминаващи през територията на София. Проверката ще се състои на моста на река Какач при кръговото кръстовище на бул. "Ломско шосе“ под метролинията. 

***

София.  

От 11:45 часа пред ГДНП в кв. "Младост“, бул. "Александър Малинов“ 1, сградата на ГД "Национална полиция“ вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще даде началото на тазгодишното издание на Дните на безопасността на пътя на Родпол – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

***

София. 

От 10:30 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще“. 

***

София. 

От 11:00 часа във фоайето на сградата на НС на БЧК председателят акад. Христо Григоров ще награди  дарители, партньори, доброволци и служители на БЧК и БМЧК, имащи значим принос за развитието на организацията, утвърждаването на нейния авторитет и за оказаната подкрепа на червенокръстките каузи. 

***

София. 

От 11:00 часа, в Зала за временни експозиции (етаж 3) на Национален исторически музей - юбилейна изложба "50 от 50“. 

***

От 11:00 часа (българско време) в платформата Zoom Бюрото на Европейския парламент в България ще проведе брифинг във връзка с европейския акт за интегралните схеми (чиповете) и европейския акт за промишленост с нулеви нетни емисии, чиято цел е да намали уязвимостта и зависимостта на Европейския съюз от чуждестранни участници на пазара на чипове и чисти технологии.

*** 

София. 

От 11:00 часа в Casa Libri предстои медийна прожекция на френско-белгийската драма "Цветовете на пожара“ на режисьора Кловис Корнияк. 

*** 

София. 

От 12:00 часа в Прес-клуб на БТА ще се проведат пресконференция и публична дискусия за представяне на окончателните резултати от осъществен мониторинг на предизборната кампания на предсрочните парламентарни избори, реализиран от екипа на Институт за социална интеграция, в партньорство с Фондация "Фридрих Еберт", България. 

***

София./с. Негован.

От 14:00 часа в Тържествената зала на 176. ОбУ "Св.св. Кирил и Методий“ в с. Негован ще се проведе научно-творческа конференция под надслов "И ний сме дали нещо на света…“, с която ще бъдат почетени делото на светите братя Кирил и Методий и 1160 години от началото на Великоморавската им мисия.  

***

София. 

От 14.30 часа на церемония в Гербова зала на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Християн Пендиков. 

***

София. 

От 16:00 часа, зала 101 "Антарктида“ в МВнР, министърът на външните работи Иван Кондов ще даде брифинг за медиите, посветен на последните събития в отношенията с Република Северна Македония. Ще участва и заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев.

*** 

София. 

От 19:00 часа в Националния студентски дом в София ще бъде показана изложбата "Изкуство с увреждания“. Входът за нея е безплатен, а Студентският дом на пл. "Народно събрание“ 10 ще очаква посетители всеки ден между 10 и 18 май.  

***  

Бургас.  

От 13.00 часа в зала "Тончо Русев“ на Културен дом НХК ще започне театралната постановка на Валери Балабанов – "Спасителят“.  

***  

Бургас.  

От 16.30 часа в Международния конгресен център ще се проведе официална церемония за завършване на пролетния курс по компютърно програмиране "Coding Kids Burgas“.  

***  

Бургас.  

От 16.30 часа на открита сцена "Охлюва" ще се проведе награждаване на участниците от вторият ученически конкурс за стихотворение "Моят град Бургас“. 

***

Стара Загора.

От 14.00 часа по бул. "Цар Симеон Велики“ ще се състои Фестивал на знанието, посветен на 100 години Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще се състои благотворителен концерт в полза на библиотеката. Инициатор и участници са Поля Влахова и приятели.

***

Стара Загора.

От 18.30 часа на площада пред Общината ще бъдат отбелязани 100 години ветеринарномедицинско образование с концерт на Керана и Космонавтите и Рок група Макро Фагос.

***

Стара Загора.

От 18.30 часа в Куклен театър ще се състои премиерният спектакъл за деца "Парченце от Луната“.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Оперен театър ще гостува Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Варна с постановката "Амадеус“ от Питър Шафър.

***

Шумен. 

От 17:30 часа на ІІ етаж на Художествена галерия "Елена Карамихайлова" Шумен ще бъде открита изложба живопис -"Пленери" на Лъчезар Радов.