Предстоящи събития в страната за сряда, подготвени от редакторския екип на "Фокус":

***

София. 

***

От 17.00 часа президентът Румен Радев ще присъства на представянето на документалния филм "Девет глътки свобода“, посветен на избухването на Априлското въстание от 1876 г. в Ново село, което днес е част от град Априлци. Филмът е по сценарий на проф. Атанас Семов и ще бъде прожектиран в Големия салон на БАН. 

***

София. 

От 18.00 часа, в галерия "Виваком Арт Хол“ на ул. "Оборище“ 5 в столицата държавният глава Румен Радев ще приветства български производители, които ще бъдат отличени с годишните награди "Златна мартеница“. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

***

София. 

От 10:00 часа ще се проведе редовно заседание на Министерския съвет. 

***

София. 

От 10.30 часа, в Централната избирателна комисия, ще се проведе жребий за определяне номерата в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., както и жребий за определяне реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в предстоящите избори. 

***

Наблюдатели от ОССЕ Служба за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) ще дадат пресконференция в платформата Zoom във връзка с предстоящите избори. 

***

София. 

От 11:00 часа Българският червен кръст и Националната гвардейска част организират поклонение пред Докторския паметник по повод 145-годишнината от Освобождението на България. 

***

София. 

От 13:00 часа, Спортната палата, министърът на младежта и спорта Весела Лечева ще проведе среща с Алберт Попов.  

***

София. 

От 16:30 часа на ул. Врабча 23, (централа на ПП АБВ) коалиция "ЛЕВИЦАТА!“ ще представи листите си за предстоящите избори за народни представители. 

***

София.

От 18:30 часа, в хотел "АНЕЛ", ще бъдат отбелязани 5 години от създаването на календар "Българско възраждане“, издаван всяка година от АБВ. 

***

София. 

От 10:00 ч. до 13:00 ч. Съветът за електронни медии организира ден на отворените врати.  

***

София. 

От 18.00 часа, галерия "Арте", юбилейна изложба – живопис, графика и представяне на книга за Иван Димов по повод 80-годишщнината на един от най-ярките и значими съвременни български художници. 

*** 

Бургас. 

От 9.30 часа пред сградата на ОДМВР-Бургас официално ще бъде открит традиционният републикански турнир "Освобождение" по стрелба с пистолет за служители на МВР. 

***  

Бургас.  

От 10.00 часа в парка на к-с "Изгрев" ще се осъществи финалната част на инициативата "Децата и мартениците" – ученици ще закичат дърветата в парка с големи мартеници.  

*** 

Бургас.  

От 11.00 до 12.00 часа на спирката на автогара Юг малките актьори от театрална школа "Детско царство“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие ще подаряват на жители и гости на града ръчно изработени мартенички.  

***  

Бургас.  

От 18.00 часа в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на Културен център "Морско казино" ще бъде представена изложба живопис на художника Димитър Борисов.  

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне "Урок по български". Гостува Театър "Българска армия".  

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Драматичен театър "Адриана Будевска" ще започне "Актрисата". 

***

Велико Търново. 

От 10:00 часа в Mall Veliko Tarnovo ще се проведе училище за бъдещи родители. Темата е "Секцио или нормално? Невидимите ползи от подготовката за раждането“.

***

Видин. 

От 11:15 ч на площад "Бдинци“ - празника на Опрощението и тържествено шествие. 

***

Добрич. 

От 13:30 ч. Окръжен съд, заседание по делото - ръководството на МБАЛ срещу медиците, участвали в протести. 

***

Кюстендил. 

От 18.00 часа в читалище "Братство“ ще се състои концерт по повод Деня на самодееца.  

***

Смолян. 

От 15.00 ч. в Регионалния исторически музей – Смолян започват Музейни игри на родолюбието. От 17.00 ч. – Откриване на изложбата "Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет" и от 17.15 ч. – Музикално-поетичен спектакъл "Ти си земен рай“.

***

Стара Загора.

От 10.00 часа в Парк "Пети октомври“ ще се състои празник с Баба Марта - "Да облечем парк "Пети октомври“ в уникална червено – бяла премяна“.

***

Стара Загора.

От 12.00 часа на Алея "Стара Стара Загора“ ще бъде открита фотоизложбата "60 години в полет“, посветена на 60 години СУ "Максим Горки“.

***

Стара Загора.

От 11.50 часа в ОУ "Кирил Христов“ ще се състои поетичен час на библиотека "Родина" – филиал "Димитър Благоев" в 1 "б“.

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще се състои музикално-поетичен спектакъл "Баба Марта бързала“, с участието на деца от Детска театрална студия "Метроном“ от НУМСИ "Христина Морфова“, с художествен ръководител Боряна Кисьова.

***

Стара Загора.

От 17.30 часа в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата "Моят етнографски  свят“ – събрано и съхранено за поколенията от Румяна Механдова.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в Зала "Байер“ ще бъде открита изложбата "Аз съм българче, обичам…“ на Школата по изобразителни изкуства при НЧ "Родина 1860".

***

Шумен. 

От 12:00 часа в пресклуб на БТА ще се състои пресконференция за регистрацията на партиите и коалициите в предстоящите избори за народни представители на 2.04.2023 г., СИК и предстоящата работа на РИК-Шумен.