***

София.

От 11.00 часа пред паметника на Иван Вазов в градинката на столичния храм "Света София“ Националният литературен музей и къща музей "Иван Вазов“ в столицата ще отбележат 172 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

***

София.

От 17.00 до 18.00 часа в работилницата "Животът е социален цирк!" на фондация "Мини Арт" деца и възрастни ще преминат обучение по цирково изкуство. От 18.00 ч. до 19.00 ч. ще започне импро клоунада на Маргарита Костова, в която ще вземе участие и публиката.

***

Бургас.

Днес в манастир "Рождество Богородично" ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от НП Агатополски епископ Иеротей. За поклонение ще бъдат изложени мощи на св.прпмчца Рафаила Чигиринска. След св. Литургия ще бъде отслужен акатист към светицата.

В 8.00 часа ще бъдат тържествено посрещнати мощите на св. Рафаила Чигиринска, след което ще започне утринната служба

Началото на св. Литургия ще бъде в 9.00 часа, а от 10.30 часа ще започне акатиста към преподобномъченицата.

***

Варна.

От 09.30 часа в плувен комплекс "Приморски“ във Варна ще бъде даден стартът на първи Международен мастърс турнир по плуване.

***

Варна.

От 18.30 часа на третия етаж в Градската художествена галерия ще бъде открита Юбилейна изложба на Детска школа по живопис с ръководител Радко Мурзов.

***

Велико Търново.

От 21.00 часа на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще открие седмото издание на международния летен сезон на оперните театри – Сцена на вековете 2022.

***

Кюстендил.

От 17.30 часа в Пирговата кула, Кюстендил ще бъде открита интерактивна аудио-визуална изложба ""POST-HUMAN" проект на Диляна Стоименова и Филип Панчев.

***

Ловеч.

От 17.00 часа в Регионален исторически музей – Ловеч ще се състои премиерата на том 17 от годишника "Българско Възраждане“

***

Русе.

От 18.30 часа в зала "Филхармония“ под диригентството на Весела Тодорова и клавирния съпровод на Гергана Вичева ще има тържествен концерт по случай 75 г. от създаването на Детски хор "Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство.

***

Сопот.

От 17.30 часа в Къща музей "Иван Вазов" ще се проведе среща с Георги Бърдаров, Мария Цънцарова и Джоана Дахабре – носители на наградите "Иван Вазов“ и "Съба Вазова“ за 2022 г.

***

Стара Загора.

От 9.30 часа, пред Туристически информационен център ще тръгне безплатен градски тур "Улица във времето“

***

Стара Загора.

От 10.00 часа в парк "Артилерийски“ ще се състои официално откриване на Скейт парк Стара Загора

***

Стара Загора.

От 10.30 часа в Куклен театър ще се играе пиесата "Снежанка и седемте джуджета“ по Братя Грим. Куклен спектакъл за деца.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Античен Форум "Августа Траяна“ продължава вторият ден на Доктор Рок фест

***

Шумен.

От 11.00 часа в зала "Патиланчо“ на ДКТ "Васил Друмев“ ще се играе постановката "Цветни вълшебства“ от Румен Николов

***

Шумен.

От 12.00 часа в централно фоайе на ДКТ "Васил Друмев“ ще се проведе детска творческа работилница "Театрални фантасмагории“