***

София.

От 10.00 часа в Национален пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на БИЗНЕС ЛЕЙДИ КЛУБ, “ПРЕДПРИЕМАЧИ БГ" ООД, “СЪВЕТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И СТАРТЪП" КЪМ БТПП И МЕНТОРИТЕ.BG

***

София.

От 15.00 часа в Национален пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция за Информационни дейности по проекта SaveGREEN и представяне на пилотната зона по проекта Рила - Верила- Краище

***

София.

От 15.00 часа в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, зала "Пресцентър А“ по покана на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан ще се проведе среща с представители на транспортния бранш. На нея ще бъдат обсъдени промените в работата на тол системата, които досега бяха дискутирани в работната група.

На срещата са поканени да присъстват всички браншови организации и представители на малките и средни превозвачите в Република България.

***

София.

От 17.00 часа в Изложбена зала "Архиви“, ул. "Московска“ № 5, ще бъде открита изложбата "Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)“.

Експозицията ще бъде открита от Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, проф. д-р Угур Юнал, директор на Дирекцията на Държавния Архив към Президентството на Република Турция, и доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви“.

***

София.

От 18.00 ч. в НБ "Св.св. Кирил и Методий“, централно фоайе ще бъде открита изложбата "Несебър в картографски архиви и колекции (II – XXI в.)“, организирана от Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий“ (НБКМ), Община Несебър и Международния търговски и културен център – ГЕОПАН.

***

София.

От 18.30 часа в Огледалната зала на Ректората, Софийски университет "Свети Климент Охридски“, основателят на Институтът за изследване на близкото минало – уважаваният български учен, културолог, семиотик и изследовател проф. Ивайло Знеполски – отпразнува своя 80-годишен юбилей през 2021 г., а в негова чест на пазара излезе и най-новата книга от знаковата поредица "Минало несвършено“ – научният сборник "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България“.

***

София.

От 20.00 ч в резиденцията на Посолство на Република Турция (бул. "Цар Освободител“ 19) ще се проведе официално откриване на обновения "Кабинет на Ататюрк“ ведно с постоянна експозиция.

***

Варна.

От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА в гр. Варна, ул. "Плиска“ 13 ще бъде открит форум "БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2022“ в гр. Варна. Това е първото издание от инициативата на БТА за форуми, които ще се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезон за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти.

***

Видин.

От 13.00 часа, в заседателната зала на Общински съвет - Видин ще се проведе откриваща пресконференция по повод стартирането на фактическото изпълнение на проект №BG16RFOP001-1.010-0005-C01 "Изграждане на социални жилища в град Видин“ по Оперативна програма "Региони в растеж“, по който Община Видин е бенефициент.

От 14.00 часа (на адрес: гр. Видин, ж.к. Христо Ботев, ул. "Димитър Цухлев“ № 44) ще се проведе церемонията "Първа копка“, с което ще бъде поставено символично начало на строително-монтажните работи по проекта

***

Сопот.

От 10.00 часа в сградата на общината кметът на община Сопот ще даде пресконференция. Поводът за събитието е решението на "Държавната консолидационна компания" и министъра на икономиката за промените в ръководството на ВМЗ Сопот. "Професионализмът" в други области и "почтеността" не са единствените критерии, на които трябва да отговоря ръководството на военно-промишления комплекс, който е структуро-определящ за икономиката и сигурността на страната.

***

Сопот.

От 17.30 часа в къща музей "Иван Вазов“ ще бъде отбелязана 87-та годишнина от откриването на къщата музей на Иван Вазов.

***

Стара Загора.

18.30 ч., Културен център "Стара Загора“ ще се състои концерт на Веселин Маринов "40 години на сцена“