***

Банско.

От 11.00 часа на площад "Възраждане“ в Банско президентът Румен Радев ще отдаде почит пред делото на Св. Паисий Хилендарски по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на "История Славянобългарска“. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред мемориала на Св. Паисий Хилендарски.

По-рано президентът ще участва в Божествената Света литургия в църквата "Св. Троица“ в Банско.

***

София.

От 11.00 до 13.00 часа на площад "Александър Невски“ за осма поредна година Национална кампания "Да бъдеш Баща“ ще отбележи международния Ден на бащата. Тази година датата е 19 юни – третата неделя от месеца, както всяка година. 89 страни в света са избрали този ден за Деня на бащата. Затова и това се приема за международния Ден на бащата, и затова изборът на Национална кампания "Да бъдеш Баща“ пада именно върху този ден.

***

София.

От 11.00 до 21.00 часа в Лятната естрада в Борисова градина талантливи вокалисти от цялата страна ще музицират с някои от най-значимите джаз музиканти и ще усвояват с публиката нови знания за изкуството във второто издание на "Един джаз ден“. Събитието ще се проведе със свободен вход.

***

София.

От 11.00 до 16.00 часа в Биологическия факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски" ще се проведе фестивалът “Младите - за Земята!".

***

София.

От 16.00 часа в зала 3 на НДК ще се състои учредително събрание на политическа партия “Български възход“.

***

София.

От 17.00 часа ще се проведе граждански протест, против цените на горивата.

Той ще започне от магистрала "Струма“, на 173км в посока Кулата,

***

Ловеч.

От 9.00 ч. на Градски стадион град Ловеч ще се проведе Открит турнир по футбол.

***

Мадара.

От 13.00 часа Националният историко-археологически резерват "Мадара“ ще бъде домакин на седмото издание на Националния средновековен събор "Магическата Мадара“. В събитието ще вземат участие реконструктори и любители на историята от цялата страна.

***

Пловдив.

От 21.00 часа в Античния театър над 450 деца от хорове от цяла България ще изпълнят белите каменни редове, за да отправят своето послание за мир и да споделят детските си мечти с едни от най-известните български песни като "Детство мое“, "Чучулига“, "Боси времена“, "Дъга“, както и песни на АББА, Джон Ленън, Андрю Лойд Уебър и др. с Оркестъра на Опера Пловдив. Диригент на концерта е Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз.

***

Русе.

От 18.00 часа на площад "Свобода“ ще бъде открита фотоизложбата "Преоткрий Русе“, която поставя финала на информационната кампания "Преокрий Русе – градът на първите неща“, част от инициативата "Европа в моя регион“.

***

Самоков.

От 09.30 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм "Св. Николай Мирликийски“, гр. Самоков ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит

***

Средец.

От 9.00 часа в храм "Вси светии" Негово преосвещенство Агатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, ще оглави архиерейска Божествена света .

***

Стара Загора.

От 10.00 часа ще се проведат безплатни градски турове от поредицата "Неразказани истории по правите улици“. Началната спирка на завладяващото пътешествие е Туристическият информационен център в Стара Загора.