***

София.

От 9.00 часа в зала “Алма Алтер" на СУ “Св. Климент Охридски", Българска фондация Биоразнообразие среща журналисти, политици и експерти в еднодневно събитие с фокус климатичните промени.

***

София.

От 09.15 часа в София Хотел Балкан, Royal Ballroom III ще се проведе Софийски икономически форум III. Събитието ще събере на едно място политическия и икономическия елит на България и региона на Югоизточна Европа на среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

***

София.

От 10.00 часа Министерският съвет ще проведе редовното си заседание.

***

София.

От 10.30 часа в градинката пред Народния театър "Иван Вазов“ ще започне разходка из знакови места на София през личната биография на софиянеца Стефан Данаилов.

***

София.

От 11.00 часа в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий“, I етаж, във мраморното фоайе, пред зала "История на книгата“ ще се състои откриването на изложба: "Хората и животът на Балканите и Близкия изток XIV-XIX век. Регистри на населението, изображения, карти“,

***

София.

От 11.00 часа в БТА ще се проведе пресконференция, по време на която ще бъдат представени екипът и учебната програма на професионалната гимназия по сценични изкуства и мениджмънт "Акатамус“.

***

София.

От 11.30 часа къща музей "Христо Смирненски“ отново отваря врати. След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на големия поет ще посрещне първите си посетители.

***

София.

От 11.30 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на откриването на обновената къща музей "Христо Смирненски“ в София (ул. "Овче поле“ №116).

***

София.

От 12.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои бизнес конференцията "Надграждане за Великани – стратегията е 100 пъти по-важна от действията“

***

София.

От 12:30 ч. в зала 5 (бар-сцена) на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ ("Южен парк – II“, на ъгъла на ул. "Петко Каравелов" и ул. "Емил Берсински“), ще се проведе среща с участниците в първото издание на творческа лаборатория "Хелиос“. В събитието ще вземат участие представители на Столична община, Асоциация за развитие на София, РЦСИ "Топлоцентрала“ и екипът на "Хелиос“.

***

София.

От 13.00 часа в зала 1 на НДК Българската търговско-промишлена палата ще се проведе Бизнес конференция "Надграждане за великани – Стратегията е 100 пъти по-важна от действията“, организирана от Cantarelli Business Club в партньорство с Българската търговско-промишлена палата.

***

София.

От 14.00 часа в Представителството на ЕК и ЕП в България ще се проведе обществена дискусия организирана от Атлантическия съвет на България и отбелязване на 5 години от учредяването на АСБ

***

София.

От 16.00 часа във Висшето училище по застраховане и финанси вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по награждаване на победителите в 11 Национален конкурс "Млад одитор“.

***

София.

От 16.00 часа Коалиция за медийна грамотност ще представи резултатите от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България. Проучването е осъществено в партньорство с Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към Министерството на образованието и с подкрепата на Фонд "Активни граждани" в рамките на проекта "Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците". Анализът на резултатите ще бъде последван от експертна дискусия.

***

София.

От 16.30 часа председателите на инициативните комитети на "Изправи се, България“ в Полски Тръмбеш и Стражица срещу закриването на полицейски управления и участъци ще внесат в МВР жалби до Върховния административен съд срещу заповедта на министъра на вътрешните работи за закриване на множество полицейски управления, в това число са управленията в гр. Полски Тръмбеш и районно управление Стражица, и участък в с. Камен, община Стражица.

***

София.

От 18.00 часа в Двореца – Бална зала, пл. "Княз Александър І“ в Националната галерия, ще бъде представен каталога "Ремонт в света на образите. 1991-2019 / Re-building the World of Images. 1991-2019“ на Лъчезар Бояджиев.

***

София.

От 19.00 часа в клуб “Сингълс" (бившият Студио5) в сградата на НДК Клубът за българо-македонско приятелство ви кани на лектория и дискусия относно икономическите показатели на двете ни страни и потенциалът на икономическите ни взаимоотношения.

***

Благоевград.

От 11.00 часа в зала "22 септември“ ще бъде направена премиера на новозаснетия видеоклип на химна на Благоевград - "Песен за Благоевград“, по текст и музика на Димитър Янев и аранжимент на Валери Димчев.

***

Благоевград.

От 18.00 часа в залите на Градската художествена галерия в Благоевград ще бъде открита сборна колекционерска изложба "Културна дипломация – Балкански диалог". Експозицията пристига в Благоевград след успешното й гостуване в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи.

***

Бургас.

От 10.20 часа ще се състои официалното откриване на лятната база на Wizz air на летище Бургас.

***

Варна.

От 14 до 17 юни в х-л "Интернационал“, к. к. Златни пясъци, Варна, България, ще се проведе Национален форум с международно участие "25 г. визия за по-добър живот“.

***

Варна.

От 13.00 часа, в Пресклуба на БТА на ул.“Плиска“ 13 ще се състои среща с Георги Генчев, чиято книга "Фотографите и градът оттогава до днес“ излезе от печат.

***

Варна.

От 15.00 часа в бистро "Академика“ (ул. "Оборище“ 13А, до сградата на Висше училище по мениджмънт) ще бъде отбелязана първата годишнина на бистро "Академика“.

***

Видин.

От 10.30 часа, на входа на ОДМВР-Видин ще се проведе пресконференция по повод традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.

***

Видин.

От 11.00 часа в залата на Общинския съвет кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков ще връчи трудовите договори на назначените по Регионалната програма за заетост.

***

Пазарджик.

От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе среща с граждани и институции на тема "Да поговорим откровено за Демографията."

***

Пловдив.

От 17.30 часа в къщата на Верен Стамболян, (ул. "Кирил Нектариев“ № 15, Стария Пловдив) италианският писател Джовани Додзини ще представи българското издание на най-успешния си роман – "И Бабукар водеше колоната“, издаден от "Персей“, в превод на Весела Лулова Цалова. Гостуването му е със съдействието на Италианския културен институт.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа, в изложбена зала "Байер“ в Стара Загора ще бъде открита официално изложбата на участниците в тазгодишното издание на Международен пленер по живопис "Дружба“.

***

Стара Загора.

От 18.00 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще се проведе годишен концерт на учениците на Костадин Чамов – НУМСИ "Христина Морфова".

***

Сопот.

От 11:00 часа в Радино училище на откриване на изложбата "Заедно по пътя на Кирил и Методий“.

В експозиционната зала на Къща музей "Иван Вазов“ от 17.30 часа ще бъде представена книгата "Залата на смеха има стена на плача“. Театралната кариера и живота на Николай Урумов през погледа на Димитър Стайков, театрален критик, доктор на изкуствознанието.

От 19:00 часа в зрителна зала на Народно читалище "Иван Вазов - 1871“ ще имате възможността да видите Комедийното шоу на Ники Урумов “Ние, българите. Открит урок за чужденци“. Професор Мисирков води час по опознаване на българските национални черти. Темите са разнообразни, съседите ни не са пощадени, а в центъра на сатирата е нашата нация, за която професорът преподава с любов и самоирония.

От 20:30 часа на площад "Иван Вазов“, ще се проведе концерт с участието на новоизгряващите сопотски звезди от Вокална група "Алмадин“ към Народно читалище "Иван Вазов – 1871“, чаровната и обичана Кристина Димитрова и тарантливият Борис Солтарийски