Предстоящи събития в страната за 8 октомври, изготвени от Агенция "Фокус"

София.

От 11.00 часа в София Тех Парк официално ще бъде открито Дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката.

От 10:00 до 11:00 ч. в зала "Космос" ученици от 6 и 7 клас от частното софийско училище ЧСУ Izzi Science for Kids ще покажат на сцена експериментите, които най-много са ги впечатлили в часовете по наука.

От 12:00 до 13:00 ч. в зала "Котангенс"  ще се проведе научната работилница "Светлините на звездния град“

 От 13:00 до 14:00 ч. в зала "Космос" децата над 7 г. ще могат да се срещнат със световно известните британски комуникатори на науката от Science Made Simple.

От 13:00 до 14:00 ч. в зала "Атом" ще се състои STEAM работилница, която ще демонстрира как с 3D писалка може да се изработи монограм.

София.

От 10.00 часа в Зоологическа градина – София , ще бъде отбелязан Световния ден на мигриращите птици, а фокусът ще бъде върху два емблематични вида мигриращи птици – египетския лешояд и ловния сокол.

София.

От 10.30 часа в централата на БСП на ул. “Позитано“ 20, изпълнителното бюро на партията свиква Национален съвет на левицата.

София.

От 11.00 часа в галерията на ул. “Оборище" 5, фондация "Братя Мормареви“ за 16 път ще определи поредните си награди в конкурса "Бодлите на таралежите“ за ученическо литературно творчество.

София.

От 11.00 часа в НДК ще се проведе официалното откриване на "Ден на японските бойни изкуства и традиции“ .

София.

От 19.00 часа в Музикалният театър ще се играе оперетата "Царицата на чардаша, в памет на тенора Арон Аронов, който почина на 85-годишна възраст през юли тази година.

Благоевград.

От 10.30 часа от началото на Алеята на здравето и ще продължи до езерото в парк "Бачиново“,Благоевград отново се включва в инициатива по повод Световен ден на ходенето

Бургас.

От 11.00 часа пред "Морско казино, "Световният ден на спорта ще бъде отбелязан в Бургас. Маршрутът включва Летния театър, Пантеона и Експоцентър "Флора", където е финалът.

 

Варна.

От 10.00 часа Варна се включва в Световния ден на ходенето, който ще бъде отбелязан днес в местността край Аладжа манастир. Сборният пункт е последната спирка във Виница на автобусната линия №31. Началният час на инициативата е 10.00 ч., след което се предвижда пешеходен поход до Ковшак чешма. 

Варна.

От 11.30 часа в НУИ "Добри Христов" – Варна, ще се проведе благотворителен концерт "За двора на госпожа Виола"

Варна.

От 11.00 часа ще бъде даден официалния старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022. Състезанието е с дългогодишна история и по традиция събира елита на ветроходството.

Варна.

От 17.30 часа в бизнес хотел "Голден Тюлип“, ще се проведе  Велик Събор на Командерия Варна Приморска Добруджа

Видин.

От 9.00 часа заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова ще приветства участниците в Есенната национална конференция на българската адвокатура. Форумът ще се състои в конферентната зала на областната администрация.

Видин.

От 9.00 часа на спортен комплекс "Ялта", сдружение "Дунавски инициативи за обединени региони" ще проведе спортни игри и състезания по наслов "Бъди активен, а не агресивен" като част от дейностите по едноименния проект.

Враца.

От 10.30 часа в куклена зала на ДКТ ще бъде представена постановката "Мечо Пух" от Алън Милн,

Добрич.

От 10.00 до 13.00 часа от СК "Простор“ /пред СЗ "Добротица“/ – Младежки център – Добрич ще се отбележи Световен ден на ходенето 2022

Добрич.

От 11.00 часа в Зала "Добротица“, започва Втори етап на 6-и национален преглед на фолклорните състави на ЦИОФФ

Добрич.

От 11.00 часа в  Център за защита на природата и животните – Добрич, ще бъде представен куклен спектакъл "Гъбката“ на Държавен куклен театър "Дора Габе“

Добрич.

От 14.00 часа в Младежки център – Добрич, Зала 6, ще се проведе "Чаена церемония" с гост демонстратор от Японската езикова школа Satori – младежка инициатива по проект BGLD-1.003-001 "Младежки център Добрич - Вашето днес“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Добрич.

От 18.30 часа в Младежки център – Добрич, Концертна зала, ще се състои промотиране на първи солов албум "Долу“ – гл. изпълнител Novem от състав "ПСМК“ – София, подгряваща група "Тоталштета“

Пловдив.

От 10.00 до 15:00 часа в Регионален природонаучен музей – Пловдив, ще се проведе забавен, игрови уикенд

Пловдив.

От 19.30 часа в Античен театър Пловдив ще се проведе официалната премиера на етно-рок мюзикъла "Да опазиш Сребра невяста“.

Разград.

От 11.00 часа в Общински културен център, гостува ДКТ“Васил Друмев“гр.Шумен  с постановката "Гарджето певец“ .

с. Хухла/Ивайловград.

От 11.00 часа на лобното място на избитите през 1913 година от гюмюрджинските милиции хухленци, участниците в тазгодишния културен фестивал "Мистериите на Хухла“ ще се поклонят пред паметта на жертвите.

Стара Загора.

От 09.15 часа в кв. "Самара“, ще се състои освещаване на храм "Св. прпмчк  Игнатий Старозагорски“ /по отделна програма/

Стара Загора.

От 9.30 до 20.00 часа Античен форум "Августа Траяна“ ще се проведе Фестивал "Здравей здраве“ – пето издание.

Стара Загора.

От 10.00 часа от Туристически информационен център, бул. "Руски“№27, ще тръгне безплатен градски тур  "Парковете разказват своите истории“

Търговище.

От 10.00 часа в Народно читалище "Иван Вазов-1908“ – с. Здравец, ще бъде пресъздаден обичаят Гроздобер.

Търговище.

От 11.00 часа в Държавен куклен театър, ще се играе постановката Веселата къщичка – съботен спектакъл

Шумен.

От 09.00 – 18.30 часа във фоайе на втория етаж на РБ "Стилиян Чилингиров“, ще се проведе XI алтернативна научна конференция "Екзотерика и Духовност – Живот в новото измерение“

Шумен.

От 10.30 часа пред сградата на Община Шумен ще се проведе тържествено полагане на военна клетва на курсантите първи курс на Национален военен университет "Васил Левски“.

Шумен.

От 10.00 часа в НЧ "Изгрев-1929“, с. Ветрище, ще се проведе Празник на терлика

Шумен.

От 12.25 часа  пред паметника на Валерий Великов в парк "Кьошкове“, ще бъде открито Рали "Мемориал Валерий Великов“.

Шумен.

От 19.00 часа в голяма зала на ДКТ "Васил Друмев“, ще се състои Благотворителен концерт