***

Лондон.

Държавният глава Румен Радев ще участва в траурната церемония по повод погребението на кралица Елизабет II, която ще се проведе в Лондон

*** 

София.

От 10.00 часа, в аула "Максима“ на УНСС, Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в официалната церемония за откриване на новата учебна 2022/2023 г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

***

София.

От 10.00 часа в аула "Максима“, Академичното ръководство на УНСС ще проведе тържественото откриване на новата академична учебна година 2022/2023. Церемонията ще бъде открита от ректора проф. д-р Димитър Димитров и ще се предава онлайн на сайта и във Фейсбук профила на университета.

***

София.

От 11.00 часа в Градската градина към Народния театър "Иван Вазов“ – Галерия на открито, където ще бъде открита изложба "Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“. Тя е организирана от Столична община с подкрепата на организациите за и на глухата общност, по случай Международната седмица на глухите хора -19-25 септември 2022 г. и ще бъде позиционирана до 04.10.2022г.

***

София.

От 11.00 часа в панорамната зала на Национална художествена галерия/Квадрат 500 –входът е откъм бул. "Васил Левски“, ще се проведе пресконференция по повод Международния кино-литературен фестивал Синелибри.

***

София.

От 12.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на проф. Николай Овчаров, в рамките на която ще бъдат представени на най-интересните находки от току-що завършилите разкопки на Перперикон.

***

София.

От 13.00 часа в  т.нар. Триъгълник на властта - пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството, Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“

***

София.

От 13.30 часа в Зала "Триадица 2“, ет. 1, Гранд Хотел София, ул. "Ген. Гурко“ No 1, ще се проведе Кръгла маса за подобряване качеството на административно обслужване за глухи и сляпо- глухи лица чрез провеждане на кампания за правилното и навременно прилагане на Закона.

***

София.

От 15.00 часа в градина "Кристал“,ще се състои официалното откриване на юбилейната изложба "140 години застраховане в България“. Изложбата е организирана от Асоциация на българските застрахователи .  

***

София.

От 15.30 часа в Посолството на Република Полша в София, ул. "Хан Крум“ 46 (вход откъм ул. "Любен Каравелов“), ще се състои церемония по удостояване на  Тошко Маринов Сашов, кмет на Tлачене, с полското почетно отличие "Бене Мерито“.  Тошко Маринов Сашов ще бъде удостоен с отличието за неговите заслуги за  увековечаване паметта на жертвите от самолетната катастрофа от 16 март 1978 г. край  с. Тлачене. В катастрофата загиват 72 души. 39 от тях са полски граждани, в т.ч. членовете на полска правителствена делегация, ръководена от и. д. министър на културата, полският национален отбор по колоездене на писта и юношеският отбор по баскетбол. Сред жертвите са и  български граждани:  Жулиета Шишманова, треньор на националния отбор по художествена гимнастика, нейните възпитанички, юношеският отбор по футбол на България и др.

***

София.

От 16.00 часа в Конферентна зала на хотел КООП в гр.София, ще стартира публична дискусия на тема "Заплати за достоен живот". В събитието ще участват Лейла Шайби (евродепутат от Франция), Марио Ивекович (председател на Нови синдикат, Хърватия), Бояна Таминджия (Център за политическа еманципация, Сърбия), Росица Маринова (председател на Федерация "Лека промишленост“ към КТ Подкрепа), Ваня Григорова (икономически експерт към КТ Подкрепа), Петър Витанов, Страхил Делийски, както и други синдикати от България, Сърбия и Хърватия, политици, работници, представители на неправителствения сектор, активисти и други.

***

София.

От 17.00 часа в Изложбена зала "Архиви“, на ул. "Московска“ 5 ще бъде открита изложбата на Държавен архив – София "Рекламата е душата на търговията“. Изложбата проследява печатната реклама в България между 1910 и 1943 г. Представени са около 900 реклами и печатни материали, които днес звучат весело и симпатично, зареждат с настроение, будят учудване и изненада. Събрани заедно в 37 тематични табла, представляват своеобразен разрез на обществото ни тогава.

***

Бяла.

От 10.00 часа в Конферентна зала на Общински културен институт /Музей/ град Бяла, ет. 3 Ул. "Андрей Премянов“14А, площад "Европа“, ще се състои пресконференция по повод официалната закриваща церемония на проект "Закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци на територията на Община Бяла, област Варна“. Проектът е финансиран от "Оперативна програма Околна среда“ с административен договор Д-37-74/23.07.2020 година.

***

Варна.

От 09.30 часа във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ ще бъде открита Новата учебна 2022/2023 година. Началото на официалната церемония е в 10:00 часа на малък плац в училището

***

Варна.

От 10.30 часа на бул. “Цар Освободител" 86 А (Зад Здравна каса), ще се проведе церемония по откриване на новата сграда на Карин дом

***

Варна.

От 15.00 часа в Административен съд - Варна ще се проведе открито съдебно заседание   по делото, образувано по жалба на Областния управител срещу решения за продажба на 16 недвижими имоти на Общински съвет - Варна. С жалбата на Областния управител се атакуват решения на Общински съвет – Варна,  на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имоти в гр. Варна, частна общинска собственост.

***

Видин.

От 16.00 часа в "Зала за изяви“ към отдел "Заемна за възрастни“ ще бъде достъпна изложбата "Гастродипломация“.

***

Добрич.

От 16.00 часа в Община град Добрич – Голяма заседателна зала – етаж 2. Община град Добрич, ще се състои  публично обсъждане на предложение за актуализация на Програмата за капиталови разходи на Община град Добрич за 2022 г.

***

Добрич.

От 17.30 часа в Регионална библиотека "Дора Габе“, ще стартират  Национални културни празници "Албена 2022“. Предвиждат се литературна среща с Боян Ангелов, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Иван Гранитски, Христо Славов, Ники Комедвенска, Валентина Радинска, Надя Попова

***

Добрич.

От  19.00 часа в Драматичен театър "Йордан Йовков“ ще се състои премиера на спектакъла "Примадони“ на Драматичен театър "Йордан Йовков“

***

Добрич.

От  19.00 часа в Младежки център – Добрич,  Театър "Мелпомена“ ще представи спектакъла "Вражалец“

***

Пловдив.

От 11.30 часа, пред Палата 7 на панаирния град в Пловдив, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще открие 76-ото издание на Международния технически панаир

***

Плиска.

От 15.00 часа в Двор на Кирилицата - Плиска, ще се състои церемония по тържествено откриване на бюст-паметника на българските писатели Димитър и Константин Миладинови. Автор на бюста е проф. Димитър Рашков.

***

Русе.

От 14.00 часа в Кръгла зала на Община Русе ще се състои пресконференция, по време на която ще получите повече информация за провеждането на Международния шосеен пробег "Пробег на свободния дух Русе – Гюргево“, който ще се състои на 25 септември /неделя/. На нея ще присъства зам. – кметът Енчо Енчев, представители на ръководството на Община Гюргево, председателят на СКЛ "Дунав“ Евгени Игнатов, както и изпълнителният директор на Еврорегион "Данубиус“ Лили Ганчева.

***

Свиленград.

От 10.00 часа във фоайето на Общинска администрация Свиленград, ще се проведе пресконфефренция по повод Балканска експертна работна среща за белошипата ветрушка в Свиленград. Събитието се провежда от 18 до 21 септември, а организатори са елени Балкани и проект "Живот за белошипата ветрушка“.  В инициативата участват над 34 участника от почти всички балкански страни – България, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция, Албания, Босна и Херцеговина, представители на неправителствени организации, държавни администрации и независими експерти, както и гост – лектори от Франция, Испания и Италия.

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще се играе спектакъла на  Сатиричен театър  "Алеко Константинов“ – София "Криворазбраната цивилизация“

***

Стара Загора.

От 20.00 часа в  Летен театър ще започне концертът Рок легендите "Тангра“ и "Сигнал“ на една сцена

***

Ямбол.

От 16.00 часа община Ямбол организира празник на ямболския Безистен под надслов "Безистенът – място за срещи“.

ПРЕДИЗБОРНИ СЪБИТИЯ:



*** 

София.

От 10.00 часа в БТА София ще се проведе пр есконференция на "Възраждане". На нея ще бъдат представени документи, които показват, че държавата готви тайно пропагандна кампания за еврото, същата като тази, която приложи за Ковид 19.

***

Видин.

От 12.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция за представяне на кандидат-депутатската листа на ПП НФСБ в 5 видински избирателен район

***

София.

От 9.00 до 14.00 часа ще се проведе демонстрационно пробно гласуване с машина в РС на БСП – Слатина (кв. "Гео Милев“, ул. "Г. Галилей“ №17, бл. 251).

***

Варна.

От 16.00 часа в галерия "Графит" на среща на кандидатите от листата на ГЕРБ/СДС - Варна с представители на туризма и бизнеса.

***

София.

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 23 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани на метростанция "Младост – 1“.

***

София.

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 24 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов“.

***

София.

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 25 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани на метростанция "Бели Дунав“.

***

София.

От 16.00 до 19.00 часа кандидати за народни представители от "БСП за България“ в 25 МИР ще се срещнат със симпатизанти и граждани в пространството на бул. "Възкресение“ в района на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1924“.