Хора като Ботев, като Левски, като Раковски и всички наши велики българи, всъщност са били за своето време, но това не означава, че те не ни трябват днес. И както казах, абсолютно смятам, че днес имаме нужда от такива хора като Ботев, но просто не ги виждам около нас. Това каза за "Фокус" Александър Ботйов - родственик на Христо Ботев. 

По думите му да си потомък на Ботев е отговорност, но той се чувства много горд и смята, че като цяло кръвта на всички българи е напоена със слава в цялата история.

"Гордея се с това, защото Христо Ботев е човек в истинския смисъл на думата и това, което е направил – делото си, журналистическите материали, поезията, всичко това сочи за един наистина гениален ум, който се е пожертвал, за да можем да сме тук днес", допълни Ботйов. 

"Историите около Ботев са много, но тези, които не са толкова широко разпространени, са от неговото детство, тъй като когато е бил малък, още тогава се е забелязало, всъщност от приятелите му и от хората около него и разбира се, близките му, че той е бил роден лидер. Но не да остави в сянка хората около себе си, а напротив – той от малък е смятал, че когато се е прибирал от игри навън, той е разказвал на родителите си, че организира такава група за различни игри, измислят си различни предизвикателства. Като цяло той е бил много, наистина много щуро дете, но това не му е попречило да вкара тази щуротия, именно в един силен път. И всъщност една интересна история е това, когато започнах да казвам – че когато се е прибирал, той някак си оттогава е подсказал, че пътят му ще отиде към това да организира група, а именно чета, разбираме по-късно", разказа още той.