Христо Панчугов очаква сходна или по-ниска избирателна акривност в неделя

Още от дебатите по Изборния кодекс имаше непримирими различия и се говореше, че другият ще открадне изборите чрез хартията или машините. Създаде се недоверие у избирателите и отблъскването им. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът Христо Панчугов два дни преди поредните предсрочни избори за законодателна власт.

По думите му беше крайно време в кампанията да се предложи алтернатива, но се повториха старите грешки и дори бяха надградени. Засили се и усещането за безизходица.

"Очаквам избирателна активност около тази на последните избори или по-ниска“, прогнозира Панчугов и допълни, че до урните отново се очаква да отидат по-скоро твърдите партийни ядра.

Той изрази притеснение, че е възможно радикализиране на избирателите и отново да се търси някой нов "месия“ в стил Царя, Слави Трифонов или Петков, или да се залитне в другата посока към "Възраждане“.

Относно формата на управление на държавата, политологът заяви, че огромен процент от българските граждани в международни допитвания посочват, че искат "твърда ръка“, а не парламент.

На въпрос дали е възможна управленска коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, гостът коментира, че подобен сценарий би бил труден на фона на година и половина конфронтации в парламента.

Относно експертно правителство от типа, което ГЕРБ предложи с кабинета "Габровски“, Панчугов посочи, че не оставя много пространство за политически разговор и обединение. "Избирателите им едва ли ще им го позволят“, изрази съмнение политологът относно възможности за обединение между двете първи по социология коалиции от партии.

На въпрос възможна ли е т. нар. "хартиена коалиция“ като управленски вариант, Панчугов анализира, че е по-скоро нереалистичен сценарий. "Говорим си на ниво клишета кой добър и кой не“, посочи политологът.

Според него на този етап е невъзможна коалиция между партиите на статуквото. Той коментира и срещата между ГЕРБ и БСП в предишното Народно събрание като каза, че на повърхността има много разделителни линии и е малко възможен вариант за изход от политическата криза.