Бюджетът на държавата е действащото законодателство и нормите, които са приели депутатите, приложени през числата, които трябва да се облекат във финансова рамка. Това не е състоянието на държавата, а представлява прогноза какво би станало, ако всъщност няма действия от тази държава. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му в текущото предложение за финансовата рамка на държавата има няколко сериозни грешки, които са доста неадекватни според синдикатите и касаят разходната част. "Едната е за капиталовите разходи, които са заложени за над 10 милиарда лева, при положение че никога не сме изпълнявали повече от 7,5 милиарда лева. Миналата година изпълнихме 5,5 млрд. при планирани 8,2.Тоест има огромна дупка или казано с други думи има надписани капиталови разходи. По същия начин стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства. Тя е увеличена доста сериозно. Бих казал, че там 1,5 милиарда са завишени, а в същото време заплатите и разходите за заплати са подценени".

Според него и данъчните приходи са доста подценени. "С близо 20 милиарда ще нарасне БВП. Това казва Министерството на финансите. И БНБ казва същото. Обикновено около 40 на сто от БВП са данъчните приходи. Аритметиката показва, че те трябва да нараснат със 7-8 милиарда, а те растат с 5 милиарда. Тоест 2-3 млрд. и там сме скрили като буфери. Така с 2-3 милиарда на входа, 4-5 милиарда на изхода – с аритметика за 2-3 минути става ясно, че има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни. Говорим за милиарди. Не е толкова страшна цялата картинка", посочи Димитров пред NOVA.

Той беше категоричен, че баланс може да се постигне, чрез увеличение на събираемостта на данъчните приходи или с преструктуриране на данъците. "С едно минимално увеличение на някои данъчни ставки може да се постигне една устойчивост на данъчните приходи".