За първи път имаме сфера, която се развива динамично и няма граници. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" новоназначеният национален координатор по киберсигурността Петър Кирков. 

"Киберсигурността е сфера, която се развива изключително бързо, много ни липсват кадри, много ни липсват хора, които са подготвени, които могат да реагират. В интернет сме съседи с абсолютно всички и съответно пак за първи път като цивилизация всеки един човек може да достигне до всеки друг човек в интернет без инвестиция. Като това, разбира се, е в основата на дигитализацията и на всички хубави неща, които се случват – разпространението на информация, например мултимедийното съдържание и всичко останало. Но има и хора, които злоупотребяват с това нещо, както на практика с всяка технология, която ние сме изобретили като цивилизация. Така че това са неща всъщност, с които се сблъскваме за първи път, и тепърва се учим как да работим с тях, как да се защитаваме. И затова е може би особено предизвикателно", коментира Кирков.

Той отбеляза, че киберсигурността няма крайна цел.

"Има желано състояние, но това е процес, който постоянно се променя. Атакуващите стават все по-добри, използват нови методи и нови атаки и съответно защитниците - ние трябва да ставаме все по-добри и да намираме начин да се защитим от новите атаки. Така че на практика проблеми има винаги, сферата е динамична и нашата роля е да сме по-подготвени от вчера и постоянно да се подобряваме. Това е и основен принцип в киберсигурността – постоянно подобряване и адаптация на защитата към променящи се свят".