Не сте длъжни да подписвате документ, с който работодателят ви освобождава от работа. Име право на време, за да се запознаете със съдържанието му и можете изобщо да не поставите парафа си, ако не сте съгласни с описаните условия. Това каза Петър Джугански, експерт "Човешки ресурси“, като коментира казуса с Генка Антонова – по думите й, неправомерно уволнена от голяма търговска верига. Джугански гостува в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"Никой не може да ни накара да подпишем каквото и да било – дори заповед за уволнение. Служителят има законов срок от няколко дни, в който да се запознае подробно с връчения документ и може да реши да не го подписва и да не го връща на фирмата. Това означава, че той отказва да бъде уволнен“, каза още експертът.

"Препоръчвам при такъв случай хората да не подписват на място подобен тип документи – не Ви пречи да направите консултация с адвокат по трудово право или експерт по човешки ресурси. Кодексът на труда го има онлайн и може дори сами да се информирате за правата си. Недобросъвестните работодатели обикновено притискат служителя да подпише документ за прекратяване на работните взаимоотношения по взаимно съгласие. Предизвестието трябва да

се изплаща – то обикновено е последната ни заплата. Трябва да помислим и за отпуск, който ни се полага“, предупреди Джугански.

При съкращаване щат работодателите са длъжни да изплатят предизвестието ни и ако не си намерим работа в следващия един месец, предприятието е длъжно да ни плати още една заплата, разясни експертът. "Ако пък си намерим, но заплатата е по-ниска от предходната, работодателят трябва да ни върне разликата в парите. Хората имат право на копие от документа, който им се дава, за да послужи като доказателство в съда“, каза още Петър Джугански.

"Работодателят може чрез свидетели, ако не искате да подпишете, да покани още двама души и те да се разпишат на това, че вие сте отказали да подпишете. Можете да се консултирате с юрист и директно да звъните на Инспекция по труда, можете да пусната сигнал до тях и онлайн“, посъветва специалистът.

Работодателят има право да освободи част от хората си заради намалена работа, да направи вътрешен подбор, с който да избере служителите, които остават във фирмата, каза още Петър Джугански.