Гражданските патрули, които се организират по различни поводи, имат право да задържат предполагаеми извършители на опасни деяния, но не и да ги наказват. В противен случай те поставят под съмнение своята легитимност. Това каза Павел Смолички, преподавател от Юридическия факултет на УНСС, в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Гражданските патрули се появиха като алтернатива на полицейските патрули. Те имат своята законова основа, доколкото член 12 А от Наказателния кодекс предвижда възможността гражданите да заловим извършителя на обществено опасно деяние в момента на извършването му. Нарушителят може да бъде заловен и в момента на бягството му, крайната целе е той да бъде предаден на органите на властта, а не наказван от гражданските патрули", подчерта преподавателят и адвокат.

В правната литература е изразено становище, че в чл 12 А е правилно да се говори за задържане на "извършител на обществено опасно деяние", не на престъпник. Единствено съдът с влязла в сила присъда може да квалифицира едно лице като престъпник или не, напомни експертът.

Законът позволява този, който е станал свидетел на обществено опасно деяние като кражба на портмоне, например, да се задържи лицето, което е бръкнало в чантата на потвърпевшия, докато дойдат органите на властта. "Това залавяне обаче трябва да трае минути, не можем да задържим извършител за часове или дни, защото се поставя въпроса: "Това принуда ли е?“, т.е. упражнява се сила“, разясни още адвокат Смолички.

Относно гражданските задържания, които станаха популярни в интернет, на хора, сочени за педофили, Смолични заяви, че те показват безсилието на органите на реда да се справят с това грозно явление. Педофилията трябва да се наказва своевременно и по-строго, смята юристът. Той обаче предупреди, че когато едно лице провокира друго да извърши престъпление, провокаторът също подлежи на наказание. Казаното беше в контекста на факта, че при споменатите случаи на видеозаснемане и задържане на предполагаеми педофили, организаторите на акциите провокират нарочни срещи със заподозрените с педофилски наклонности, за да ги "привлекат“ и след това – "арестуват“. "Ако държавата е "на място“ и извършва превенция относно такива тежки престъпления като педофилията, гражданите няма да изпитват нужда да се борят самостоятелно срещу тях“, категоричен бе юристът.

"Гражданските патрули и арести не са неказонни, но не бива да вършат това като основна дейност – затова държавата трябва да работи активно. В повечето европейски държави съществуват граждански патрули и тяхната дейност е регламентирана почти дословно така, както и у нас. Нашият член 12 е до голяма степен дубликат на член от руския наказателен кодекс“, даде предистория по темата Павел Смолички.

"Границата между законността и самоуправството е следната – да не се превишава мярата. Юристите разглеждаме случая като постигане на една правомерна цел- целта е да бъде предаден на органите на властта, което става с протокол. После органите на реда трябва да си поемат отговорността“, каза юристът.