Утре, 02.03.2023,  от 12:00 часа в галерията на Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония ще бъде открита изложбата "Дипломация и изкуство", информират от БКИЦ.

Изложбата съдържа картини от Художествения фонд на Министерство на външните работи. Тя ще бъде открита по повод Националния празник на България – 3-ти март.

Изложбата се реализира от Българския културно-информационен център в Скопие в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Експозицията "Дипломация и изкуство" представя 22 живописни работи на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения артисти, добавяйки своите творчески търсения.

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев.

Преобладават живописни платна, пейзажи. Новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев.

Списъкът на представените в изложбата автори завършва със съвременния артист Алцек Мишев. 

Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба от 2019 година - "Дипломация и изкуство", посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, която при голям успех бе представена в редица национални и регионални музеи и галерии – София, Русе, Кюстендил, Благоевград, Велико Търново, Казанлък.

През 2022 година изложбата беше представена успешно в Националния музей на Черна гора, гр. Цетине, в Музея на литературата и театралното изкуство в Сараево и в Националната галерия, Чифте хамам, в Скопие.