Тази година през юни се очаква средната месечна температура в Източна България да бъде около климатичната норма, а в Западна - около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на Струма - около 23, за високите полета - между 17 и 19, а за планините - между 3 и 12. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 30 и 35, прогнозират от НИМХ. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м.

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще са по-ниски от обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие се очаква период с предимно слънчево време и относително по-малка вероятност за краткотрайни следобедни валежи. Около средата и през втората половина от десетдневието отново се повишава вероятността за чести валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Температурите ще са близки, но в по-голямата част от страната все още по-ниски от нормите.

Изгледите за третото десетдневие са да има по-продължителни периоди със слънчево време в по-голямата част от страната и на по-малко места да има превалявания. Засега, по-голяма вероятност за синоптични обстановки с валежи на повече места има в самото начало и около средата на периода. Температурите ще се повишат и ще са близки до нормите.