Българинът Димитър Треперски е бил освободен от полицейския арест веднага след излитането на хеликоптера със сръбския президент Александър Вучич от Босилеград, съобщи в профила си журналистът Богдана Лазарова. 

Вече е освободена и учителката Даниела Михайлович. За това съобщава самата тя и информира, че това е второто им задържане в Босилеград.

За ареста на двамата българи ви информирахме по-рано през деня.

Даниела пише още, че са били задържани за 2 часа за разпит, без адвокат. При задържането им е било отнето и протестно писмо. Учителката пита:

"Кой се страхува, че Вучич ще разбере каква е истината???"

Защо полицията репресира така? Защо Владимир Захариев се страхува да каже истината за Босилеград???"

В предишен свой пост Михайлович помества и цялото протестно писмо, адресирано до Президента на Република Сърбия Александър Вучич, Председателя на правителството на Р. Казахстан Сърбия Ана Брнабич,

Министерство на държавната администрация и местното самоуправление,

Министър Александър Мартинович,

Посолството на Р. България в Р. Сърби,я

Негово превъзходителство посланик Петко Дойков

Ето и пълният текст на писмото, от което става ясно какво е положението на нашите сънародници в Босилеград: 

"Дами и господа,

Ние, гражданите на община Босилеград, сме изправени пред тотална икономическа, демографска, хуманитарна и екологична катастрофа на околната среда, в която живеем, неспособни да направим необходимите промени в свободните и демократични избори с цел нашето икономическо, културно и демократично развитие, решени в намерението за среда, която сме наследили от предците си, нормален живот и го оставяме в наследство на бъдещите поколения, протестираме и се обръщаме към най-висшите държавни институции, за да утвърдим, в съответствие с Конституцията и законите на Република Сърбия, положението в нашата община и да упражняваме и граждански права, които принадлежат на всички свободни хора на планетата.

Община Босилеград през последните 22 години е заложник на личното управление на председателя на общината Владимир Захариев, който подчинява демократичния процес на собствените си интереси, превръщайки гражданите на община Босилеград в икономически зависими поданици, изнудвайки ги да му продадат гласовете си на изборите. Работещите хора са превърнати в социални случаи, които зависят от определен договор и чието удължаване зависи от милостта на кмета на общината, докато социално уязвимите хора в околните села буквално гладуват, оставени на себе си.

Владимир Захариев узурпира суверенните права на гражданите, гарантирани от Конституцията и законите на Република Сърбия, и превърна жителите на Босилеград в заложници на личното си правителство. През това време икономиката беше напълно унищожена, инвеститорите, които имаха твърдо намерение да създадат реални работни места, бяха изгонени, природните ресурси бяха продадени на подозрителни международни компании, които застрашаваха естествената ни среда и здравето и живота на гражданите, а местните медии станаха средство за граждани в негова полза.

Социалното състояние на домовете за възрастни хора в босилеградските села, без пътища, без магазини, без медицинска помощ, е пример за хуманитарна катастрофа, пред която сръбските хуманитарни организации отдавна не са се изправяли.

Крайният резултат от автократичното правителство на Владимир Захариев е, че при неговото управление, според официални статистически данни, броят на населението на общината е намалял с 38%! Нашите оценки са, че населението е много по-малко и че демографските процеси са такива, че сме заплашени от пълно обезлюдяване.

Факт е, че на територията на община Босилеград живее българското народно малцинство и че освен хората са застрашени и националните му права - като се започне от обучение на роден език, официално използване на език и букви, професионална информация на родния език, културно наследство, религиозно права за реч на омраза. Позицията на българското малцинство определя състоянието на сръбско-българските отношения и вероятно членството на Сърбия в Европейския съюз, когато му дойде времето. Като председател на общината, който беше и председател на Националния съвет на българските национални малцинства, и негови общински съветници едновременно членове на Народния съвет, той доведе до конфликт на интереси и нарушаване на правата на малцинствата, така майка България прекрати всички контакти с него.

Въз основа на интересите на гражданите на община Босилеград, добросъседските отношения на Република Сърбия и Република България и интересите на Сърбия като демократична държава, в която се спазват човешките и национални права, се обръщаме към вас с най-доброто намерение да ни помогнете да подобрим ситуацията в нашата община и търсим:

1. Контрол върху законността на работата на общинските административни органи по време на управлението на общинския президент Владимир Захариев и повдигане на всички наказателни обвинения срещу него, които са в чекмеджето на прокурорите.

2. Държавна инспекция на всички финансови дела на Община Босилеград.

3. Проверка на всички стартирани и незавършени проекти като спортна зала, басейн, водоподаване "Рода-вода", асфалтиране на улици и пътища и др.

4. Отмяна на всички издадени разрешителни за изграждане на МХЕ, които застрашават и унищожават естествената среда.

5. Инспекционен надзор на правоприлагането и други наредби, свързани с експлоатацията и флотацията на минерални суровини в рудниците "Подвирови" и "Грот".

6. Нормализация на транспорта на територията на община Босилеград със селските райони, нормализация на комуникацията на пътниците от вътрешността на Република Сърбия и съседната Република България. За каква цел е даден бус от отговорното министерство щом не превозва местни и кой да поддържа руския път до руския паметник на Сърдитата кобилка, защото този път е най-близо до Вране и Македония и никой не го ремонтира и не се грижи от него? Картата казва, че дори е асфалтиран, а в действителност едва проходим за леки автомобили.

7. Чий огън поглъща къщата? Откриване на виновниците за пожарите на територията на община Босилеград, особено в с. Гложе, и помощ за рехабилитация на изгорели предмети.

8. Как може да работи селскостопанска кооперация, където синът на Vladimir Zahrijev е управител, а в Босилеград няма ветеринарна станция и дори е престроена за други цели. Защо в тази кооперация няма живи говеда и от кои доходи се финансират от тази кооперация? Да имаше живи говеда, кой щеше да си контролира здравето.

Протестна комисия на група граждани

Босилеградски общини"

Видеото, което виждате, е от профила на учителката Даниела Михайлович.