Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу поредното увеличение на цената на водата - този път в областите Шумен, където скокът е с 49,88% и в Пазарджик - 63,50%. На две поредни заседания днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) началникът на отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги“ към омбудсмана – Нина Бояджиева, изрази категоричната позиция, че повишението на цената на ВиК услугите и в двете области не само ще доведе до несъбираемост на вземанията, но и ще се отрази крайно неблагоприятно на гражданите, които стават все по-затруднени да погасяват сметките си за комунални услуги. Тезата на проф. Ковачева е, че завишената цена не е икономически обоснована, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Бояджиева изтъкна редица аргументи като припомни, че съгласно решение от 30 септември 2022 г. на Министерския съвет за област Шумен са предвидени общо 2 779 180 лв. от бюджета за финансиране на ВиК мрежата за три населени места - гр. Върбица 1 633 259 лв., с. Тодор Икономово - 721 929 лв. и с. Каменяк 423 992 лв.

Допълни, че в същото решение на МС от 30 септември 2022 г. за област Пазарджик са предвидени бюджетни средства за финансиране на ВиК мрежата в размер на 2 805 071 лева, от тях за с. Лесичово - 1 164 380 лв. и за гр. Белово 1 640 691 лв.

В тази връзка Бояджиева попита дали тези средства са включени от КЕВР при определянето на показателите за качество за периода на бизнес-плановете и при двата ВиК оператора.

Тя подчерта още, че в Годишния финансов отчет на ВиК Шумен за 2021 г. е посочено, че са получени компенсации за цените на тока в размер на 5 810 хил. лева за цялата година и попита дали тези компенсации са взети предвид при определяне на средномесечните цени за базовия период април - септември 2021 г.

Същевременно обърна внимание, че няма информация в бизнес плана на ВиК Пазарджик, както и в Доклада на КЕВР какъв е бил размерът на компенсации за цените на тока, които ВиК операторът е получил през 2021 г. и 2022 г.

"Тези компенсации взети ли са предвид при определяне на средномесечните цени за базовия период юли - декември 2021 г.“, попита представителят на националния обществен защитник.

Нина Бояджиева посочи още, че от бизнес плана на ВиК Шумен и ВиК Пазарджик става ясно, че не са предвидени консултации с потребителите към етапа на разработката им.

Подчерта, че Асоциацията по ВиК не е съгласувала бизнес плана на ВиК Шумен – на проведеното заседание на 15 февруари т.г. от 10 общини са участвали 7, като 52,22% от гласовете са били против. Това са представителите на Общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Никола Козлево, които представляват почти 74% от населението на областта.

"КЕВР приема обаче, че бизнес планът е приет от Асоциацията без възражения, защото не е спазен срокът за изпращане на становището на Асоциацията до ВиК оператора - прилага чл. 27, ал. 5 от Наредбата за регулиране на качеството. Това става постоянна практика“, каза Бояджиева.

Тя подчерта, че председателят на АВиК - Шумен, областният управител и представител на държавата, не изпращат становището към ВиК оператора. Няма предвидени и санкции за неизпълнение на това задължение, което в крайна сметка води до резултат, за който е гласувал представителят на държавата, а именно – за бизнес план.

"Омбудсманът предлага КЕВР да направи анализ на този проблем и да предприеме необходимите мерки, като предложи промяна в нормативната уредба незабавно, така че становищата на общините да се взимат предвид“, заяви Бояджиева.

Тя изтъкна още, че ВиК Пазарджик няма одобрен бизнес план за периода 2017 г. - 2021 г., поради което и няма извършена корекция с изпълнението на показателите за ефективност на първоначално заложената цена за 2023 г., която е увеличена с 63,50% в сравнение с 2016 г., т.е. от 1,644 лв./куб. м на 2,688 лв./куб. м.

Същевременно обърна внимание, че няма представени становища в КЕВР на общините от област Пазарджик и област Шумен към бизнес плановете.