Парламентът прие на второ четене нови промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на "Фокус"

Законопроектът бе внесен от Надежда Йорданова, Кирил Петков и Божидар Божанов. С него се целеше създаването на единна система за разпределението на делата, както и ad hoc прокурорът, който ще разследва главния прокурор, да може да разследва и заместник-главните прокурори.

Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и ДПС, докато от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се въздържаха. 

Предложението за това ad hoc прокурора да може да разследва заместник-главните прокурори дойде, след като от Прокурорската колегия на ВСС излязоха със становище, че отлагат назначаването на Даниела Талева от СГС за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Причината за това бе, че Борислав Сарафов, който в момента е временно изпълняващ функциите на главен прокурор, всъщност е заместник-главен прокурор. 

С предложението за създаването на единна система за разпределянето на делата се цели прецизиране в процеса по избирането на прокурор, който да разследва престъпленията, извършени от главния прокурор и неговите заместници.

Системата трябва да въведена в действие в срок от 6 месеца от влизането й в сила. До тогава обаче действат старите системи за случайно разпределяне.