Новият Закон за съдебната власт бе публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието. От ведомството посочват, че основните акценти в новите законопроекти са в засилване ролята и самоуправлението на съда въвеждане на изискване за партийна неутралност за членовете на висшите органи на съдебната власт, намаляване на правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и прозрачни процедури за конкурси, кариерно развитие и командироване на магистратите.

Новият Закон за съдебната власт продължава заложените в Конституцията реформи в съдебната система. 

От Правосъдното министерство посочват, че проектът е резултат от работата на две последователни работни групи в последните 8 месеца. В тях се влезли широко участие на представители на съда, прокуратурата, следствието, съсловните организации на магистратите, адвокатурата, неправителствени организации, Националния институт на правосъдието и съдебния инспекторат и др.

Тепърва текстовете ще бъдат обсъждани от широката общественост, ще бъде правена оценка за тяхното въздействие, а едва след това ще бъдат разгледани от Министерския съвет и Народното събрание. 

Целите на законопроекта са следните:

- да се изпълни пълноценно волята на законодателя относно процедурата за формиране, включително на нови изисквания за изборните членове на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

- преформулиране на правомощията на прокуратурата и на главния прокурор в съответствие с конституционните промени – субсидиарност при участие в гражданските и административните производства.

- нова уредба относно конкурсите за заемане на длъжност като съдия, прокурор и следовател, и дисциплинарна отговорност на административни ръководители.

"Предлаганият проект има изцяло нова структура, която е следствие на конституционното разбиране, че съдът е основен носител на съдебната власт, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт"
, казват от Правосъдното министерство.

Новите членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет ще бъдат избирани след прозрачни процедури по номиниране и изслушване: "Това е част от системния подход на разграничаване на функциите на двете системи – съдът като правораздавателен орган и прокуратурата като орган, който следи за спазване на законността основно в наказателния процес, и само в ограничени случаи ще участва в граждански и в административни производства като страна, когато това е предвидено в закони".

Изискванията към кандидатите за ВСС и ВПС са следните: Юристи с високи професионални и нравствени качества с най-малко 15-годишен юридически стаж, независими и партийно неутрални.

Номинациите ще могат да бъдат правени от депутатите в парламента, Висшия адвокатски съвет, юридическите факултети или съответните на тях структури във висшите училища, НПО-та, които най-малко пет години са работили активно и имат опит в областта на съдебната реформа, чрез народен представител.

Народното събрание няма да може да номинира заемащи длъжността прокурор или следовател към момента на избора.

Ново конституционно положение е, че избраните от магистратите членове на ВСС и на ВПС запазват статуса си на магистрати.