Миньори и енергетици подготвят нова стачка до един месец. Вече е започнало събирането на подписка. Това съобщи в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. По думите му, подготовката на стачката изисква време, за да бъде законно. 

Засегнатите не са оптимистично настроени за бъдещето си, заради това започват да събират подписка и планират ефективна стачка, с цел да разберат хората какво означава тогава, когато ги няма въглищните централи. 

Според Огнян Атанасов, в засегнатите региони обществото подкрепя енергетиците и миньорите от гледна точка на това, че държавата трябва да има ясна визия какво ще се случва с енергетиката в нашата страна след няколко години.

Синдикатите смятат, че една част от обществото не разбира проблема заради липсата на енергийна стратегия. 

"Ние имаме обещание, че ще бъде изготвена такава и ще бъде представена на социалните партньори, за да коментираме заедно. На нас ни е ясно, че политиците се опитаха да разделят обществото и протестиращите миньори. Ние сме абсолютно наясно, че една част от обществото ще подкрепя енергетиците и миньорите, друга част няма да ги подкрепя. В един момент, когато не можеш да пътуваш нормално, няма как след 5-ия ден или след 10-ия, да не започнеш да изпитваш неудобство. За съжаление, всъщност решението трябва да дойде от управляващите. Тези, които през последните години, независимо кои са, не взеха решенията, които да не ни доведат до това, на което сме свидетели през последните дни. Стачката е нещо, което е между работник и работодател, т.е. ние трябва да не сме доволни от работодателите си в мините и в ТЕЦ-а, за да има трудов спор някакъв. Това не е толкова трудно. Вчера слушах в парламента изказването на г-н Рибарски, който е представител на партията, която управлява в момента. Той каза “в следващите месеци ще има проблеми с изплащането на заплатите, във връзка с това по-намалено производство в момента на въглища. Има го на запис, може да се види и трябва да питаме какво се случва? Това така ли е, не е ли така, какви мерки взимате, по какъв начин това ще бъде избегнато. Така че основания за стачки винаги ще си намерим", добави Огнян Атанасов.

Цоня СЪБЧЕВА