Министерският съвет одобри позицията на България и мандата за нейното представяне в неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част "Здравеопазване“) /EPSCO/, което ще се проведе на 7 септември, в гр. Прага, Чехия, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Здравните министри на ЕС ще обсъдят темите за изпълнението на Европейския план за борба с рака, ваксинацията и въздействието на войната в Украйна върху общественото здраве.

По първата тема според България споделените усилия на целия ЕС следва да осигурят достатъчно финансови средства за изпълнение на необходимите мерки по Европейския план за борба с рака както на национално, така и на европейско ниво. Усилията трябва да са насочени към няколко стъпки - осигуряване на равни възможности за участие на държавите в процесите; улесняване на европейските процедури и адекватно финансиране; разработване на насоки за кандидат-центровете и обмен на опит.

По отношение на ваксинацията, страната ни ще сподели необходимостта от единство в борбата с дезинформацията за ваксините; предоставяне на повече данни за постковид синдромите, както и за имунитета след ваксинация и след преболедуване.

По отношение на темата за Украйна България смята, че ЕС следва да продължи да полага усилия за подкрепа на държавите членки за справяне със ситуацията. Страната ни е солидарна с украинския народ и считаме, че усилията трябва да бъдат насочени най-вече върху закрилата на здравето на пациента, предвид кризата в Украйна.

По време на срещата на Борда на HERA на ниво министри ще бъдат обсъдени договорите за COVID-19 ваксини и съвместни поръчки с участието на представители от Pfizer/BioNTech и Moderna.