Когато производителят застане лице срещу лице с потребителя, всички нелоялни търговски практики не се случват. Производителят може да издържи по-дълго на кризи, без да вдига цените, за разлика то магазините.Това каза Николай Генов, председател на хранителния кооператив "Хранкооп"   в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" в коментар на темата за проблемите на потребителите в Деня на потребителя 15-и март.

От думите му стана ясно, че често цените на продуктите, закупени от производителя са по-високи от тези в търговската мрежа. 

"Българите искат за правят салата от краставици и домати, но те в момента не са в сезон в България. Ако има излезли на пазара, то те са оранжерийни и то от отопляеми оранжерии", допълни той.

Все по-труден и дълъг става пътят на българската продукция от производството до търговската мрежа, като силно влияние върху цената й оказват и цените на горивата и тока. Това са директни разходи и не може да се продава на миналогодишни цени.

"Ние се опитваме да възпитаваме също активни потребители, да бъдат образовани и да следват природния закон на сезонното хранене. Най-здравословните зеленчуци, плодове и храни изобщо, е когато им е времето, а не когато искаме да ги консумираме", каза още председателят на хранителния кооператив "Хранкооп".

"Правим сравнение между цените на фермерските пазари и на другите пазари. Виждаме, че при производителите цените не поскъпват толкова, по-скоро се задържат. Това е логично, защото производителят може да издържи по-дълго на такъв тип кризи. Търговските вериги и търговците нямат много голям избор, когато се вдигат всички разходи, освен също да вдигат цени, най-вече заради транспортните разходи", обясни той.

Хари Агопян