Ноември е посветен в борбата с рака на белия дроб. Затова няколко научни дружества и асоциации обединиха усилията си в информационната кампания "Аз така си кашлям".

В нея се включват доц. Желязко Арабаджиев председател на българското научно дружество по имуноонкология и началник на отделение по медицинска онкология в "Токуда" и актьора и продуцент Башар Рахал, посланик на кампанията.

"В световен мащаб ракът на белите дробове е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете и на второ място при жените. В България около 3500 души страдат от това. Много са причините, на първо място – тютюнопушенето, запрашената външна среда, професионалното натоварване на белите дробове също са сред причините. Има и генетика в това заболяване“, обясни доц. Арабаджиев.

"Консултирам мъже и жени с рак на белите дробове, които никога не са пушели, но много повече хора имат този неприятен навик и това е една от първите причини да се развие заболяването“, каза още той пред NOVA.

По думите на Башар Рахал медицината в България не е превантивна, а чак когато нещо те заболи.

"Колко от нас ходят на профилактичен преглед веднъж в годината, колко от нас си пускат туморни маркери, за да разберат дали нещо се случва“, добави той.